2019. máj 20.

Spárgás-spenótos tészta

írta: Katonaévi
Spárgás-spenótos tészta

Első nekifutásra nálunk nem aratott sikert a gyerekek körében ez az étel. Aztán egy húsos étel köreteként megkóstoltánk a spárgát, na azóta bármikor jöhet bármilyen spárgás étel, akár tészta feltétként is!

             Zöld is, spenót is... elsőre egyáltalán nem tűnik gyerekbarátnak ez a tészta, de ekkor jön képbe a spárga, ami színben ugyan nem gyerekszemnek való, de édeskés íze már sokkal inkább kielégíti a gyerkőcök extra érzékeny ízlelőbimbóit. Első nekifutásra nálunk sem aratott sikert ez az étel, másodjára annál inkább. Először bele sem kóstoltak a lányok. Aztán egy húsos ételhez sütöttem spárgát, amit szintén csak apa és anya eszegetett, majd amikor már csak pár szál spárga volt, a nagy megszólalt: Na jó, megkóstolom a spárgát, de csak egy pici darabot! Ok, legyen így! Miután kijelentte, hogy ez finom, a kicsi is követte és azóta spárgaevők a gyerekeim. Lehet az leves, tészta, vagy hús mellé köret, bármilyen formában megeszik. Egy jó tanács első kóstoltatáshoz: a spárga csúcsából adjunk a gyerekeknek, mert az a legzsengébb és legfinomabb része. Ha ezt megeszik, jöhet a többi rész is. 

spargas-spenotos_teszta_parmezannal.jpg

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 400 g szélesmetélt
  • 500 g spárga
  • 300 g spenót (lehet nyers vagy fagyasztott is) 
  • 1 kisebb fej vöröshagy+ma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl tejszín vagy rizstejszín 
  • 1 tk só
  • 2+2 ek olívaolaj
  • 2 ek vaj

Elkészítés: 

  1. A tésztát főzzük ki a csomagoláson előírtak szerint. 
  2. A spárga szélesebb végeit vágjuk le és dobjuk ki. A csúcsait vágjuk le és tegyük félre. A maradék spárgát vágjuk kb 2 cm-es darabokra, majd tegyük fére. 
  3. A hagymát hámozzuk meg, aprítsuk fel, majd 2 ek olívaolajon pirítsuk üvegesre.
  4. Húzzuk le a főzőlapról és adjuk hozzá a préselt fokhagymát.
  5. Tegyük vissza a főzőlapra és adjuk hozzá a feldarabolt (2 cm-es) spárga kb felét, majd pároljuk kb 5 percig. 
  6. Adjuk hozzá a spenótot, és pároljuk további 10 percig. 
  7. Amíg párolódik, egy serpenyőben hevítsünk fel 2 ek olívaolajat majd süssük meg a spárgák csúcsát és a maradék feldarabolt spárgát. Ízlés szerint sózzuk. Kb 5 perc után adjuk hozzá a vajat és süssük további 3-4 percig. 
  8. Amikor megsült a spárga tegyük, félre. 
  9. Amikor megpuhult a spárga és a spenót is, húzzuk le a főzőlapról és botmixxerrel pürésítsük. Sózzuk meg.
  10. Adjuk hozzá a tejszínt és tegyük vissza a főzőlapra és főzzük további 2-3 percig. 
  11. Amikor kész a szósz, öntsük bele a megsütött spárgadarabokat a vajjal együtt. 
  12. Keverjük össze a tésztával. 
  13. Reszelt parmezánnal tálaljuk. 
  14. Desszertnek idény gyümölcsöt kínáljunk. 

Jó étvágyat! :) 

 

Szólj hozzá

spenót kezdőlap vacsora spárga ebéd tészták