Spárgás-spenótos tészta
Első nekifutásra nálunk nem aratott sikert a gyerekek körében ez az étel. Aztán egy húsos étel köreteként megkóstoltánk a spárgát, na azóta bármikor jöhet bármilyen spárgás étel, akár tészta feltétként is!
Zöld is, spenót is... elsőre egyáltalán nem tűnik gyerekbarátnak ez a tészta, de ekkor jön képbe a spárga, ami színben ugyan nem gyerekszemnek való, de édeskés íze már sokkal inkább kielégíti a gyerkőcök extra érzékeny ízlelőbimbóit. Első nekifutásra nálunk sem aratott sikert ez az étel, másodjára annál inkább. Először bele sem kóstoltak a lányok. Aztán egy húsos ételhez sütöttem spárgát, amit szintén csak apa és anya eszegetett, majd amikor már csak pár szál spárga volt, a nagy megszólalt: Na jó, megkóstolom a spárgát, de csak egy pici darabot! Ok, legyen így! Miután kijelentte, hogy ez finom, a kicsi is követte és azóta spárgaevők a gyerekeim. Lehet az leves, tészta, vagy hús mellé köret, bármilyen formában megeszik. Egy jó tanács első kóstoltatáshoz: a spárga csúcsából adjunk a gyerekeknek, mert az a legzsengébb és legfinomabb része. Ha ezt megeszik, jöhet a többi rész is.
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g szélesmetélt
- 500 g spárga
- 300 g spenót (lehet nyers vagy fagyasztott is)
- 1 kisebb fej vöröshagy+ma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl tejszín vagy rizstejszín
- 1 tk só
- 2+2 ek olívaolaj
- 2 ek vaj
Elkészítés:
- A tésztát főzzük ki a csomagoláson előírtak szerint.
- A spárga szélesebb végeit vágjuk le és dobjuk ki. A csúcsait vágjuk le és tegyük félre. A maradék spárgát vágjuk kb 2 cm-es darabokra, majd tegyük fére.
- A hagymát hámozzuk meg, aprítsuk fel, majd 2 ek olívaolajon pirítsuk üvegesre.
- Húzzuk le a főzőlapról és adjuk hozzá a préselt fokhagymát.
- Tegyük vissza a főzőlapra és adjuk hozzá a feldarabolt (2 cm-es) spárga kb felét, majd pároljuk kb 5 percig.
- Adjuk hozzá a spenótot, és pároljuk további 10 percig.
- Amíg párolódik, egy serpenyőben hevítsünk fel 2 ek olívaolajat majd süssük meg a spárgák csúcsát és a maradék feldarabolt spárgát. Ízlés szerint sózzuk. Kb 5 perc után adjuk hozzá a vajat és süssük további 3-4 percig.
- Amikor megsült a spárga tegyük, félre.
- Amikor megpuhult a spárga és a spenót is, húzzuk le a főzőlapról és botmixxerrel pürésítsük. Sózzuk meg.
- Adjuk hozzá a tejszínt és tegyük vissza a főzőlapra és főzzük további 2-3 percig.
- Amikor kész a szósz, öntsük bele a megsütött spárgadarabokat a vajjal együtt.
- Keverjük össze a tésztával.
- Reszelt parmezánnal tálaljuk.
- Desszertnek idény gyümölcsöt kínáljunk.
Jó étvágyat! :)