2019. máj 14.

Epres-mogyoróvajas muffin

írta: Katonaévi
Epres-mogyoróvajas muffin

Laktató, nagyon finom, tápanyagokban gazdag, tuti siker a gyerkeknél és fagyasztható. Na mi az? Hát persze, hogy az epres-mogyoróvajas muffin!

      A spenótos muffin után ez lett a második számú kedvenc nálunk. Amikor ezt a muffint adom reggelire a csajoknak, biztosan jóllakottan indulnak el itthonról, mert azon kívül, hogy finom, igen laktató és tápanyagokban gazdag finomság. 

20190507_142033.jpg

Az eper, mint a jóidő hírnöke, hivatalosan is megnyitja előttünk a nyár kapuját. Bár az idei évben, sajnos a melegre még egy kicsit várni kell, szerencsére epret azért lehet kapni és ez a gyönyörű színben pompázó, zamatos kis gyümölcs még a legborúsabb napokat is szebbé teszi. Nálunk abszolút kedvenc sütve, főzve és nyersen bármelyik étkezés részeként. 

A mogyoróvaj azon kívül, hogy nagyon finom, kiváló fehérje forrás is (100 g mogyoróvaj 24 g fehérjét tartalmaz) valamint nagy mértékben tartalmaz egészséges zsírokat. A mogyoróvajnál meg kell említeni, hogy bár magas a fehérjetartalma, de nem teljes értéskű, ami azt jelenti, hogy komplettálni kell más fehérjeforással. A jó hír viszont az, hogy ez nem is annyira bonyolult, mint ahogy elsőre hangzik. Ha a mogyoróvaj mellé tejet vagy szójatejet adunk a gyerekeknek, vagy a mogyoróvajat teljes kiőrlésű kenyérre kenjük, máris teljes értékűvé tettük azt. A teljes kiőrlésű lisztből készült muffin mogyoróvajjal párosítva egy igazi szuper étel, hiszen tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, valamint egészséges zsírokat is, és mivel egy kis epret is rejtettünk bele, így a napi gyümölcsfogyasztást is növelhetjük. 

Mivel ez a finomság igen kalóriadús, főétkezések után, desszertként nem ajánlott a fogyasztása, de reggelire vagy uzsonnára kiváló választás lehet.

Egy extra jó hír anyukák számára, hogy ebből egyszerre elkészíthetünk egy nagyobb adagot és ami nem fogy el, 1-2 nap alatt, azt bátran bedobhatjuk a fagyasztóba és rohanós reggeleken mikróban pár másodperc alatt felmelegíthetjük. Ízben és állagban is ugyanolyan, mint amikor kivettük a sütőből. 

Óóó igen, és még egy extra tipp, hogy a gyerekek muffin imádók legyen. Nálunk nagyon beváltak a különböző színekben pompázó szilikon muffin formák, amik még vonzóbbá tesznek bármilyen muffint a kis gyerekszemek számára. Szóval, hajrá anyukák, muffunsütésre fel! :) 

Hozzávalók kb 24 db muffinhoz: 

A tésztához:

  • 250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 80 g barna cukor
  • 12 ek mogyoróvaj
  • 100 ml olívaolaj
  • 2 tojás
  • 300 ml tej (növényi tejjel is helyettesíthető) 

Az epres töltelékhez

  • 40 dkg eper
  • 2 ek méz
  • 2 tk vanília aroma
  • 2 ek kukoricakeményítő 

Elkészítés: 

  1. Először az epres tölteléket készítsük el. 
  2. Egy szószos lábasba tegyük a kicsumázott epreket (lehet friss vagy fagyaszott is) majd forraljuk fel. Ha szükséges, pici vizet adjunk hozzá, hogy ne égjen meg.
  3.  Amikor felforrt, vegyük le a főzőlapról és botmixerrel pürésítsük.
  4. Tegyük vissza a főzőlapra, adjuk hozzá a kukoricakeményítőt és addig főzzük, amíg jól besűrűsödik.
  5. Ha már sűrű vegyük le a főzőlapról, hagyjuk egy kicsit kihűlni (várjunk kb. 15 percet) majd adjuk hozzá a mézet és a vanília aromát, és alaposan keverjük el. Hagyjuk kihűlni.
  6. Amíg hül a szósz, készítsük el a tészta masszát. 
  7. A sütőt melegítsük elő 170 oC-ra.
  8. Egy kisebb keverőtálban keverjük el a lisztet, sütőport és a barna cukrot. 
  9. Egy nagyobb tálba tegyük a mogyoróvajat és melegítsük mikróban néhány másodpercig, hogy hígabb állagú legyen. 
  10. Adjuk hozzá a tojásokat és az olívaolajat, majd jól keverjük el. Adjuk hozzá a vanília aromát és a tejet, majd keverjük el. 
  11. A lisztes keveréket adjuk a nogyoróvajas keverékhez és jól dolgozzuk el. 
  12. A muffin formák 1/3-át töltsük meg a tésztával, majd adjunk hozzá az epres töltetlékből és a tetejére tegyünk ismét a tészta masszából. 
  13. Tegyük a sütőbe és süssük készre kb 20-25 perc alatt. Mielőtt kivennénk, fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy a átsültek-e a muffinok. 

Jó étvágyat! :) 

 

 

 

Szólj hozzá

reggeli kezdőlap édesség muffin uzsonna édesség reggelire rejtett gyümölcsök