Céklakrémleves póréhagymacsírával
A cékla kiváló téli vitaminforrás, de sajnos kissé földes íze miatt sok gyerek nem szereti. 1-2 próbálkozás után nem szabad feladni, nagyon sokféle képpen el lehet készíteni, és lesz olyan változat, amit szívesen fogyasztanak majd.
A cékla kiváló téli vitaminforrás, de sajnos kissé földes íze miatt sok gyerek nem szereti. Korábban én magam is azt gondoltam, hogy a nyers cékla az egy ehetetlen valami. Aztán egyik ismerősöm unszolására megettem egy szelet nyers céklát és rájöttem, hogy ez nem hogy nem ehetetlen, de még finom is! A gyerekeknél ezzel persze még várok, de igyekszem télen minél több céklás ételt készíteni, sütve, főzve, sütibe vagy salátába rejtve. Van, ami sikert arat, van, ami nem. De a lényeg ennél is a példamutatás és a lehetőség megadása, hogy minél több egészséges és finom ételt megkóstolhassanak a gyerekeink.
Hozzávalók:
- 3 db közepes cékla
- 2 db burgonya
- Víz
- 1 tk só
- 1 ek cukor
- 1/2 tk bors
- 2 ek citromlé
- 4 ek tejszín
- Adagonként 1 marék póréhagymacsíra
Elkészítés:
- A céklát és burgonyát is hámozzuk meg majd kockázzuk fel.
- Tegyük fel főni annyi vízben, hogy ellepje.
- Amikor puha a burgonya és a cékla is, vegyük le a főzőlapról és botmixerrel pürésítsük.
- Tegyük vissza a főzőlapra és adjuk hozzá a sót, cukrot, borsot és a tejszínt. Jól keverjük el és 1-2 percig forraljuk.
- Ha túl sűrű, egy pici vízzel higítsuk.
- Vegyük le a főzőlapról és amikor egy kicsit már hűlt, adjuk hozzá a citromlét.
- Póréhagymacsírával tálaljuk.