Olívás-paradicsomos spagetti fűszeres hallal
A tilápia kevésbé karakteres ízvilágú, mint a lazac vagy a ponty, ezért ha most ismerkedtek a halakkal, érdemes ezzel a fajtával kezdeni a kóstolgatást.
Nagyon sokat hallhatunk az utóbbi időben a halfogyasztás fontosságáról, és persze arról, hogy mi magyarok mennyire kevés halat eszünk. Nem vagyunk nagy halfogyasztó nemzet, ez tény, pedig nagyon egészséges és egyébként nagyon finom fogásokat lehet készíteni belőle. Na jó, ez a szöveg nagyon jól hangzik, de sajnos az én gyerekeimet sem hatja meg igazán. Így a kihívás nem kicsi, de nem adom fel. Hiszek abban, hogy mire felnőnek, és egyedül vagy a párjukkal elmennek a heti bevásárlásra, alap lesz, hogy legalább 1-2 hal féle is kerüljön a kosarukba. Addig meg kitartóan próbálkozom, kisebb nagyobb sikerekkel.
A tészta bármilyen formája, a paradicsom és az olívabogyó is nagy kedvencek nálunk, de a hallal küzdünk... Újabb és újabb fajtákat próbálunk ki, a halrudacskák lecsúsznak a lányok torkán, a tonhalakrém vagy a tonhalas tészta szintén jöhet bármikor, de.... például lazac vagy ponty egyelőre szóba sem jöhet. Nemrég kipróbáltam a tilápiát. Persze a tálalásnál "elfelejtettem" mondani, hogy ez nem csirkemell, hanem hal és bár valószínűleg rájöttek közben, mégis jóízűen elmajszolták. Csak figyeltem őket és minden egyes lenyelt falatnál képzeletbeli örömtáncot jártam.
Hozzávalók 4 főre:
A halhoz:
- 4 szelet tilápia filé
- Halfűszere keverék
- Olaj a sütéshez
A tésztához:
- 300 g tlejes kiőrlésű durum spagetti
- Víz és só a főzéshez
- Pici olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 db hámozott vagy 1 konzerv paradicsom
- 1/2 üveg magozott olívabogyó
- Só ízlés szerint
- 1/2 csokor petrezselyem
Elkészítés:
- A tésztát főzd meg sós vízben majd szűrd le.
- Amíg fő a tészta a hal szeleteket vágd vékony csíkokra és szórd meg a halfűszerrel.
- Pici olajon vagy vajon süsd 3-4 percig mindekét oldalát.
- A halat szedd ki egy tányérra és tedd félre.
- A maradék olajhoz adj még egy pici olajat és forrósítsd fel.
- Amikor már forró, vedd le a főzőlapról és add hozzá a préselt fokhagymát majd keverd el.
- Tedd vissza a főzőlapra és add hozzá a paradicsomot és az olívabogyót, majd forgasd át az olajban.
- Forgasd 3-4 percig majd vedd le a főzőlapról.
- A paradicsomos olívás keveréket öntsd az olajjal együtt a tésztára és keverd el.
- Ha szükséges sózd ízlés szerint. (Én nem sóztam már utólag, a főző víztől elég sós a stészta)
- A tészta tetejére tedd a halat.
- Szórd rá az apróra vágott petrezselymet.
Elkészítési idő: 25 perc.