Lisztmentes nagyon puha brownie vesebabból
Ez a finomság annyira puha, hogy rágni sem kell, mert szétolvad a szánkban. Isteni nyalánkásg gluténérzékenyeknek, de a lisztes finomságok kedvelői is imádni fogják.
Igen, hihetetlenül hangzik, de tényleg ebben a finom édességben egy gramm liszt sincs. Se búza, se rozs, se rizs, se zabliszt... Semmi. Ettől lesz annyira puha, hogy rágni sem kell, mert szétolvad a szánkban. Isteni nyalánkság gluténérzékenyeknek, de a lisztes finomságok kedvelői is imádni fogják. És hogy miért épp a vörös vesebab?
Mert, a hüvelyesek kiváló fehérjeforrásnak számítanak, de emellett szénhidráttartalmuk is kiemelkedő. A bab alacsony energiatartalmú hüvelyes, viszont szinte az összes fontos nyomelemet tartalmazza: folsavat, vasat, cinket, kalciumot és magnéziumot. Az egyik legjobb alapanyagnak számított a téli vitaminszegény időszakokban. Csonterősítő, emésztésjavító, fejfájás csillapító és erős vízhajtó hatását is kiemelhetjük. Hásználjuk bátran, salátákba, egytál ételekbe, és természetesen sütikbe is bátran belecsempészhetjük, ezzel a recepttel tuti sikere lesz.
Hozzávalók:
- 100 g étcsokoládé
- 100 g vaj
- 2 ek olívaolaj
- 1 konzerv vörös vesebab (kb 400g lével együtt, lé nélkül 250g)
- 100g dió
- 1 ek vanília aroma
- 1 csipet só
- 4 tojás
- 10 ek juharszirup
- 2 ek méz
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 170 oC-ra.
- A csokit a vajjal és az olajjal együtt gőz felett vagy mikróban olvasszuk fel.
- Adjuk hozzá a tojást, és a sót. Jól keverjük el.
- A babot a juharsziruppal, mézzel, a dió felével (50g) és a vanília aromával együtt tegyük aprítógépbe. Aprítsuk, amíg a bab darabos nem lesz. Ha szükséges adjunk hozzá egy kicsit a csokis keverékből, hogy lazább legyen és aprítsuk tovább.
- Keverjük össze a babos keveréket a csokis keverékkel.
- A maradék diót vágjuk durva darabokra és a keverjük bele a tésztába.
- Egy kb 30x20 cm-es tepsit kenjünk ki vajjal vagy olajjal és öntsük bele a nyers ababos-csokis keveréket.
- Tegyük a sütőbe és süssük kb 30-40 perc alatt készre.
- Frissen is nagyon finom, de egy napos állás határozottan jót tesz neki és másnaposan még finomabb.