Céklás fenyőrerdő muffin
Nagyon egyszerű és nagyon finom módja ez a muffin, annak, hogy a válogatós"céklát taszító" gyerekek is jóízűen majszoljanak ebből a kissé földes ízű salátanövényből.
Ezt a muffint még egy gyerek sem utasította vissza, hiszen ránézésre csokis muffin és végülis valójában is az. Megspékelve persze egy kis céklával. Erről azonban a gyerekeknek nem feltétlenül kell tudniuk, elég ha anya jót mosolyog magában, amikor a gyerkőcök jóízüen majszolják.
Ezt a receptet egyik ovis anyukától kaptam (Köszi Judit! :) ), és már nagyon rokszor elkészítettem. Nem cukormentes, de néha azért egy kis cukor is belefér, pláne ha fizetségképp a cékla a gyerkőc pocakjában landol. Bátran készítsék el extrém válogatós gyerekek szülei is, biztosan meg fogja kóstolni a gyerkőc is. Erőltetni, mint ahogy semmit sem, ezt sem szabad, de ha anya és apa jóízűen kóstolgatja, előbb-utóbb a gyerek is ráfanyalodik.
Hozzávalók 12 db muffinhoz:
- 160 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 100 g barna cukor
- 100 g 70%-os étcsoki
- 120 ml olaj
- 1 tk vanília aroma
- 1 tk szódabikarbóna
- 3 tojás
- 1 csipet só
- 4 db cékla
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 150 oC-ra.
- A 3 tojást keverjük el a cukorral.
- Adjuk hozzá az olajat, vanília aromát, olvasztott étcsokit.
- Egy külön tálban keverjük el a lisztet, sót és a szódabikarbónát.
- A lisztes keveréket adjuk a tojásos keverékhez és jól keverjük el.
- A céklát hámozzuk meg, reszeljük le és adjuk a tésztához.
- Jól keverjük el és töltsük karácsonyi muffin papírral kibélelt muffin formákba.
- Süssük kb 30 percig.
- Díszítsük ízlés szerint.
Jó étvágyat! :)