Székelykáposzta
Ennek az ételnek nagy előnye, hogy bár több óra, míg megfő, az előkészítése nem tart tovább 30 percnél, utána már ügyesen elrotyog magának. Hétvégén is elkészíthetjük, hiszen több napig is eláll a hűtőben, így 2 napra való vacsorát kipipálhatunk vele
A hagyományos ételek a gyerekek nagy kedvencei, így természetesen ezektől sem kell megfosztani sem őket, sem a család többi tagját. Bátran készíthetjük ezeket is, mindössze néhány apró változtatás elég, hogy egy kicsit egészségesebbé tegyük a vacsorát. A megszokott receptekhez képest egy kicsivel kevesebb húst és füstölt csülköt/kolbászt használjunk, valamint a csábító fehér kenyér helyett teljes kiőrlésűt kínáljuk. Hogy az emésztés még könnyebbé tegyük, desszertnek gyümölcsöt adjunk.
Hozzávalók 4 fő részére 2 napra:
- 1 kg savanyú káposzta
- 500 g sertés hús
- 100 g pulyka kolbász
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 ek só
- 1/2 tk bors
- 1/2 tk őrölt kömény
- 2 db babérlevél
- 1 ek őrölt paprika
- Tejföl és teljes kiőrlésű kenyér/zsemle a tálaláshoz
Elkészítés:
- A hagymát aprítsuk fel és pici olajon pirítsuk üvegesre.
- Amíg pirul a hagyma a lapockát kockázzuk fel.
- Amikor a hagyma üveges adjuk hozzá a fokhagymát, pirítsuk pár másodpercig.
- Adjuk hozzá a kolbászt és pirítsuk további 7-8 percig, amíg kisül a kolbász zsírja.
- Vegyük le a főzőlapról és adjuk hozzá az őrölt paprikát.
- Keverjük el, tegyük vissza a főzőlapra és kevés vizet hozzáadva pirítsuk tovább 1-2 percig.
- Adjuk hozzá a felkockázott húst és magas hőfokon süssük, amíg ki nem fehéredik.
- Adjuk hozzá a sót, borsot, köményt, babérlevelet.
- Keverjük el és fedő alatt főzzük közepes hőfokon.
- A káposztát alaposan öblítsük át, akár 2-szer-3-szor is.
- Adjuk a húshoz, jól keverjük el.
- Közepes hőfokon főzzük kb. 2,5-3 órát.
- Tejföllel, teljes kiőrlésű kenyérrel tálaljuk. Desszertnek gyümölcsöt kínáljunk.
Elkészítési idő:
Előkészületek: 30 perc
Főzési idő: 3 óra
Jó étvágyat! :)