Mézes-mogyorós zabkeksz 100%-os gyümölcslével
Ha ezt a kekszet kínáljuk reggelire, azzal mindenki jól jár: anya örül, hogy a gyerek megeszi a reggelit, a gyerek meg örül, mert reggel nassolással kezdhette a napot.
A reggeli nasinak senki sem tud nemet mondani. Ha ez a nasi egészséges és laktató is, akkor meg aztán mindenki jól jár. Anya örül, hogy a gyerek reggelizett, a gyerek meg örül, mert reggel nassolással kezdhette a napot. Már a zabpehellyel és a teljes kiőrlésű liszttel is sok értékes tápanyagot bevisznek a gyerkőcök a szervezetükbe, de hogy a vitaminbevitelt is megnöveljük, 100%-os gyümölcslével kínáljuk.
Hozzávalók kb. 16 db kekszhez:
- 100 g zabpehely
- 100 g mogyoró
- 150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 100 g kókuszzsír
- 40 g finomítatlan nádcukor
- 40 g nyírfacukor/eritritol
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 ek méz
- 2-3 kanál víz
Elkészítés:
- A mogyorót tegyük tepsibe, majd kb. 10 perc alatt pirítsuk meg.
- Amikor már jól érezhető a mogyoró illata, vegyük ki a sütőből és öntsük egy konyharuhára a megpirult mogyorót. A konyharuhával jól dörzsöljük át, így lejön róla a héja. Daráljuk le a mogyorót darálóval vagy aprítógéppel.
- Tegyük egy közepes tálba a zabpelyhet, darált mogyorót, lisztet, nádcukrot, nyírfacukrot/eritritolt és a szódabikarbónát, majd keverjük össze.
- Egy kisebb szószos lábasban olvasszuk fel a kókuszzsírt és a mézet, majd adjuk hozzá a vizet. Ezt az elegyet adjuk a száraz összetevőkhöz, jól keverjük össze.
- Kb. egy evőkanálnyi mennyiségekből formáljunk gombócokat, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe őket és lapítsuk le, hogy szép keksz formájuk legyen.
- Tegyük a sütőbe, és süssük 10-15 percig, amíg elkezdenek pirulni. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszáradhatnak a kekszek és nagyon kemények lesznek.
Elkészítési idő: 30 perc (ebből előkészületek: 15 perc).
Jó étvágyat! :)