2018. okt 30.

Kelbimbós-baconös spagetti pirított mogyoróval

írta: Katonaévi
Kelbimbós-baconös spagetti pirított mogyoróval

Ha a gyerekek ezt a tésztát egyszer megkóstolják, azonnal kelbimbó imádókká válnak.

     Megint egy zöld mumus, amit elég sok gyerek élből elutasít. Viszont, ha olyan ételekkel együtt kínáljuk, amiket szeretnek, mint például a tészta és a pörkölt mogyoró (nálunk a pirított bacon is nagy kedvenc), máris sokkal könnyebben elérhetjük, hogy megkóstolják. Ha viszont ezt a tésztát egyszer megkóstolják, azonnal kelbimbó imádókká válnak. Anya is nagy rajongójává válik ennek a vacsorának, mivel mindössze 30 perc alatt elkészül. 

Amikor szezonja van, próbáljunk meg gyakran tenni kelbimbót a gyerekek tányérjára, hiszen nagyon gazdag K-vitamin-forrás, így elősegíti a csontok egészségét. Ráadásul egy adag 37 milligrammnyi kalciumtartalmával is hozzájárul az erős csontozat kialakulásához. A kelbimbóban található C-vitamin és más antioxidáns anyagok segítenek megőrizni a szem egészségét, és a látás minőségét. A C- és az A-vitaminnak a bőr védelmében és egészségében is kiemelkedő szerepe van. A kelbimbónak, ahhoz képest, hogy zöldség, igen magas a fehérjetartalma. 

kelbimbos-bacon-os_spagetti_porkolt_mogyoroval_2.jpg

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 200 g bacon 
  • 500 g kelbimbó 
  • 100 g mogyoró 
  • 4 gerezd fokhagyma 
  • 4 ek olívaolaj 
  • 300 g teljes kiőrlésű durum spagetti 
  • Só, bors

Elkészítés: 

  1. A mogyorót pirítsuk meg a sütőben kb. 10 perc alatt.
  2. Amikor már érezzük a mogyoró illatát, vegyük ki a sütőből és öntsük egy tiszta konyharuhára.
  3. A konyharuhával jól dörzsöljük át a mogyorót, hogy lejöjjön a héja.
  4. Aprítógépben daráljuk le. 
  5. Főzzük ki a tésztát a csomagoláson előírtak szerint, majd szűrjük le. 
  6. A bacont vágjuk vékony csíkokra és egy nagyobb serpenyőben pirítsuk meg. 
  7. Amíg pirul a bacon pucolunk meg 4 gerezd fokhagymát és a kelbimbókat mossuk meg, majd vágjuk félbe. 
  8. Amikor megpirult a bacon, a kisült zsírral együtt öntsük ki egy tányérba és tegyük félre. 
  9. Abba a serpenyőbe, amelyikben pirult a bacon, tegyük 1 ek olívaolajat.
  10. Amikor felforrósodott zúzzunk bele 2 gerezd fokhagymát. Néhány másodpercig pirítsuk, majd adjuk hozzá a kelbimbót.
  11. Süssük magas hőfokon, kb 10 percig, amíg kicsit karamellizálódnak a kelbimbók. Közben sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  12. Mielőtt levennénk a főzőlapról, zúzzuk bele a maradék kér gerezd fokhagymát. Keverjük el és tegyük félre. 
  13. A leszűrt tésztát és a pirított bacont adjuk a kelbimbóhoz. 
  14. Adjunk hozzá 3 ek olívaolajat és jól keverjük el. 
  15. Pirított mogyoróval tálaljuk.
  16. Desszertnek gyümölcsöt adjunk, a gránátalma nagyon jól megy hozzá. 

Elkészítési idő: 30 perc 

Jó étvágyat! :)

 

 

Szólj hozzá

kezdőlap vacsora tészták gyors vacsora