Kelbimbós-baconös spagetti pirított mogyoróval
Ha a gyerekek ezt a tésztát egyszer megkóstolják, azonnal kelbimbó imádókká válnak.
Megint egy zöld mumus, amit elég sok gyerek élből elutasít. Viszont, ha olyan ételekkel együtt kínáljuk, amiket szeretnek, mint például a tészta és a pörkölt mogyoró (nálunk a pirított bacon is nagy kedvenc), máris sokkal könnyebben elérhetjük, hogy megkóstolják. Ha viszont ezt a tésztát egyszer megkóstolják, azonnal kelbimbó imádókká válnak. Anya is nagy rajongójává válik ennek a vacsorának, mivel mindössze 30 perc alatt elkészül.
Amikor szezonja van, próbáljunk meg gyakran tenni kelbimbót a gyerekek tányérjára, hiszen nagyon gazdag K-vitamin-forrás, így elősegíti a csontok egészségét. Ráadásul egy adag 37 milligrammnyi kalciumtartalmával is hozzájárul az erős csontozat kialakulásához. A kelbimbóban található C-vitamin és más antioxidáns anyagok segítenek megőrizni a szem egészségét, és a látás minőségét. A C- és az A-vitaminnak a bőr védelmében és egészségében is kiemelkedő szerepe van. A kelbimbónak, ahhoz képest, hogy zöldség, igen magas a fehérjetartalma.
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g bacon
- 500 g kelbimbó
- 100 g mogyoró
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 ek olívaolaj
- 300 g teljes kiőrlésű durum spagetti
- Só, bors
Elkészítés:
- A mogyorót pirítsuk meg a sütőben kb. 10 perc alatt.
- Amikor már érezzük a mogyoró illatát, vegyük ki a sütőből és öntsük egy tiszta konyharuhára.
- A konyharuhával jól dörzsöljük át a mogyorót, hogy lejöjjön a héja.
- Aprítógépben daráljuk le.
- Főzzük ki a tésztát a csomagoláson előírtak szerint, majd szűrjük le.
- A bacont vágjuk vékony csíkokra és egy nagyobb serpenyőben pirítsuk meg.
- Amíg pirul a bacon pucolunk meg 4 gerezd fokhagymát és a kelbimbókat mossuk meg, majd vágjuk félbe.
- Amikor megpirult a bacon, a kisült zsírral együtt öntsük ki egy tányérba és tegyük félre.
- Abba a serpenyőbe, amelyikben pirult a bacon, tegyük 1 ek olívaolajat.
- Amikor felforrósodott zúzzunk bele 2 gerezd fokhagymát. Néhány másodpercig pirítsuk, majd adjuk hozzá a kelbimbót.
- Süssük magas hőfokon, kb 10 percig, amíg kicsit karamellizálódnak a kelbimbók. Közben sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Mielőtt levennénk a főzőlapról, zúzzuk bele a maradék kér gerezd fokhagymát. Keverjük el és tegyük félre.
- A leszűrt tésztát és a pirított bacont adjuk a kelbimbóhoz.
- Adjunk hozzá 3 ek olívaolajat és jól keverjük el.
- Pirított mogyoróval tálaljuk.
- Desszertnek gyümölcsöt adjunk, a gránátalma nagyon jól megy hozzá.
Elkészítési idő: 30 perc
Jó étvágyat! :)