2018. okt 09.

Spenótos vaníliás muffin

írta: Katonaévi
Spenótos vaníliás muffin

A gyerekek akár meg is ehetnék a spenótot, de ehhez persze egy kicsit el kell rugaszkodni a jól megszokott és kicsit sem bevált receptektől

           Nagyon kevés az olyan szülő, aki elmondhatja, hogy a gyereke imádja a spenótot. Szerintem ennek leginkább az az oka, hogy általában a jól megszokott retró spenót főzelékkel kínáljuk őket. A gyerek első reakciója nyilván a fúúúj, ez meg mi? Utálom! Ugye, ismerős? Aztán ebből következik a jó kis monológ, hogy az ételről nem beszélünk így, amúgy is örülnöd kéne, hogy van mit enned, stb, stb. Pedig a gyerekek akár meg is ehetnék a spenótot,  de ehhez persze egy kicsit el kell rugaszkodni a jól megszokott és kicsit sem bevált receptektől. Mivel a hagyományos főzelék nálunk sem vált be, így jött az ötlet, hogy sütibe rejtsem el ezeket a kis zöld leveleket. A zöld színt ebben sem tudtam eltüntetni, de itt mégis egy édességről van szó, amit sokkal szívesebben kóstol meg bármelyik gyerek, mint egy hasonló színű főzeléket. 

Imádok kísérletezni a a sütibe rejtett zöldségekkel, de a spenót elrejtését még én magam is nagy falatnak gondoltam. Meg kellett próbálnom, mert hajtott a kíváncsiság, és hát valahogy meg kell etetni a spenótot a gyerekekkel, de nagy sikerre nem számítottam. Azt gondoltam a nagy része rám marad. És ekkor jött a teljes döbbenet! Olyan finom sütit sikerült kreálni, amit az egész család nagy élvezettel majszolt és másnapra egy kis morzsácska sem maradt belőle. 

edes_spenotos_muffin_2.jpg

Hozzávalók 18-20 db muffinhoz: 

  • 240 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1,5 tk fahéj
  • 2 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1/4 tk só
  • 180 ml tej 
  • 250 g méz
  • 1 érett banán
  • 170 g spenót
  • 115 g vaj
  • 1 tojás
  • 2 tk vanília aroma

 

Elkészítés: 

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 oC-ra.
  2. Egy keverőtálban keverjük el a lisztet, fahéjat, szódabikarbónát, sütőport és a sót. 
  3. Tegyük robotgépbe a banánt, spenótot, mézet, tejet, tojást és a vanília aromát és a megolvasztott vajat. Jól dolgozzuk össze. 
  4. A lisztes keverékhez adjuk a spenótos masszát és jól keverjük el. 
  5. A tésztát adagoljuk muffin formákba és süssük készre kb 20 perc alatt. 

 

Elkészítés: 35 perc, ebből előkészületek 15 perc 

Jó étvágyat! :) 

Ha tetszett a recept, lájkolj minket a Facebookon is! 

Szólj hozzá

reggeli spenót kezdőlap desszert uzsonna