2018. okt 02.

Gofri gyümölcsökkel és mézes joghurt öntettel

írta: Katonaévi
Gofri gyümölcsökkel és mézes joghurt öntettel

A gofri nagyon finom reggelire és joghurttal, gyümölcsökkel kínálva nagyon egészséges is.

           A gofri készítésének története nagyon régre nyúlik vissza, már a középkorban is sütötték. Belga cukrászok készítették maradék tésztákból. Rácsos, forró vas közé öntötték, és megsütötték. Leggyakrabban csokiöntettel és tejszínhabbal esszük, de reggelire fogyasszuk kicsit egészségesebb, cukormentes, mégis nagyon finom öntetettel és gyümölcsökkel. Na meg persze, hogy egy kicsit még turbózzunk rajta, a hagyományos fehér liszt helyett készítsük teljes kiőrlésű tönkölylisztből. Elkészítése nem bonyolult, de egy kicsit időigényes, így hétköznap reggel biztosan nem jutna rá idő, mindenképp egy hétvégi ráérős reggelre tervezzük be az elkészítését. A gyerekek rohanni fognak az asztalhoz, amikor elkészül. 

gofri_gyumolcsokkel.JPG

Hozzávalók (20 darabhoz):

  • 200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt 
  • 80 g nyírfacukor/eritritol
  • 200 g vaj
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 6 egész tojás
  • 4 dl tejföl (tej vagy tejszín is lehet)
  • 2 teáskanál vaníliaesszencia
  • 2 banán
  • 4 kiwi
  • 300 ml joghurt
  • 4 ek juharszirup

 

Elkészítés:

  1. Olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá az édesítőt, tojásokat és a vaníliaesszenciát. Keverjük habosra.
  2. Adjuk hozzá a tejfölt, lisztet és a sütőport.
  3. Keverjük simára, és az így kapott tésztát süssük meg a gofrisütőben 5-6 perc alatt.  
  4. Az öntethez keverjük bele a juharszirupot a joghurtba, és ezzel locsoljuk meg a gofrit.
  5. Banánnal és kiwivel tálaljuk. 

Jó étvágyat! :)

A maradékot jól becsomagolva hűtőben tároljuk, de a fagyasztást is jól bírja. 

Ha tetszett a recept, lájkolj minket a facebookon is! 

Szólj hozzá

reggeli kezdőlap desszert uzsonna