2018. sze 24.

Sütőtökös palacsinta

írta: Katonaévi
Sütőtökös palacsinta

Sirathatnánk a nyarat, de miért tennénk, amikor ősszel is ilyen csodás alapanyagokból -mint a sütőtök- készíthetünk finomabbnál finomabb harapnivalókat?

       A sült sütőtök illatával kétség kívül belopózik otthonunkba az ősz hangulata. Sirathatnánk a nyarat, de miért tennénk, amikor ősszel is ilyen csodás alapanyagokból készíthetünk finomabbnál finomabb harapnivalókat? Ez a karakteres illat biztosan mély nyomot hagy a gyerekeinkben is és felnőttként ők is bátran kísérleteznek majd a különféle sütőtökös ételekkel. Érdemes fogyasztani, hiszen kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. Ehetjük akár nyersen is salátákban, de egyszerűen sütőben megsütve is nagyon finom. Ezek a legegyszerűbb felhasználási módjai, de mi most menjünk egy kicsit tovább. Elsőként egy palacsinta receptet mutatok, amit nálunk általában reggelire esznek a lányok juharsziruppal, de gyakran csemegéznek a maradékból mindenféle öntet vagy extra édesítés nélkül is. Ezzel a reggelivel  biztos sikert arathatunk a válogatós csemetéknél is! 

20180923_115437.jpg

 

Hozzávalók (kb. 24 palacsintához): 

  • 300 g sütőtök püré (kb. 1/2 közepes sütőtök)
  • 120 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 100 g zabpehelyliszt vagy darált zabpehely 
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 1,5 tk fahéj
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet só
  • 1 ek nádcukor
  • 4 tojás
  • 150 ml joghurt
  • 150 ml szénsavas víz
  • 3 ek olívaolaj 
  • 1 tk vanília aroma

 

Elkészítés: 

  1. Vágjuk 4-be a sütőtököt majd magas hőmérsékleten süssük kb 1 órát, amíg jól megpuhul. 
  2. A sütőtök kb felét turmixoljuk le a joghurttal. 
  3. Öntsük egy nagyobb keverőtálba a sütőtökös masszát majd adjuk hozzá a tojást, vizet, olajat és a vanília aromát. 
  4. Jól keverjük össze és tegyük félre. 
  5. Egy kisebb keverő tálba öntsük a lisztet, zabpelyhet, szódabikarbónát, szerecsendiót, sót és a nádcukrot. alaposan keverjük el. 
  6. A száraz hozzávalókat öntsük a folyékony masszához és alaposan keverjük el. 
  7. Forrósítsunk fel egy tapadásmentes palacsintasütőt és kanalazzuk bele a palacsintatésztát. Egy adagba kb 4x1 evőkanálnyi palacsinta menjen. 
  8. A palacsinták mindkét oldalát süssük kb 3-4 percig. 
  9. Juharsziruppal vagy mézes vaníliás joghurttal tálaljuk színes, vidám tányérokon!

 

Jó étvágyat! :) 

Szólj hozzá

reggeli kezdőlap sütőtök palacsinta desszert uzsonna