2018. sze 20.

Őszibarackos ropogós zabpehely

írta: Katonaévi
Őszibarackos ropogós zabpehely

A zabpelyhet bármilyen süteménybe, palacsintába, kenyérfélébe belerejthetjük, de simán zabkásaként is adhatjuk a gyerekeknek.

       A zab remek fehérjeforrás, emellett fehérjeépítő anyagokat is tartalmaz. Magas a vitamin- és tápanyagtartalma is, hiszen többféle B-vitamint, E-vitamint, esszenciális zsírsavakat, kalciumot, magnéziumot, alumíniumot, cinket, foszfort, káliumot és vasat  találhatunk benne.Kétség kívül ez az egyik legjobb gabonaféle. Rengetegféleképpen használhatjuk, bármilyen süteménybe, palacsintába, kenyérfélébe belerejthetjük, de simán zabkásaként is adhatjuk a gyerekeknek (aminek szintén számtalan változata lehet). 

A robogós zabpehely, gyümölcsökkel variálva egy igazán kellemes ízű desszert, de alapanyagait tekintve tápláló reggeli vagy uzsonna is lehet. 

oszibarackos_ropogos_zabpehely_2.jpg

oszibarackos_ropogos_zabpehely_1.jpg

Hozzávalók 4 személyre: 

4 db barack 

  • 1 ek méz 
  • 1 ek liszt
  • 50 g apró szemű zabpehely 
  • 50 g zabapehely liszt, vagy darált zabpehely 
  • 50 g vaj
  • 50 g barna cukor 
  • 1 tk vanília aroma 
  • 20 g szeletelt mandula 

 

Elkészítés:

  1. A barackokat vágjuk vékony szeletekre, majd tegyük egy kisebb keverő tálba. 
  2. Szórjuk meg liszttel és csurgassuk rá a mézet. 
  3. Jól keverjük el, majd öntsük egy kb. 20x30 cm-es kerámia sütőtálba. 
  4. A kiürült keverőtálban olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a vanília aromát és jól keverjük el. 
  5. Adjuk hozzá a cukrot, zabpelyhet, zablisztet és jól keverjük el. 
  6. A zabpelyhes keveréket kanalazzuk a barackokra és egyenletesen oszlassuk el. 
  7. Süssük kb.30 percig, vagy amíg a zabpehely kicsit megpirul. 

Jó étvágyat! :) 

 

Szólj hozzá

reggeli kezdőlap desszert zabpehely uzsonna