Őszibarackos ropogós zabpehely
A zabpelyhet bármilyen süteménybe, palacsintába, kenyérfélébe belerejthetjük, de simán zabkásaként is adhatjuk a gyerekeknek.
A zab remek fehérjeforrás, emellett fehérjeépítő anyagokat is tartalmaz. Magas a vitamin- és tápanyagtartalma is, hiszen többféle B-vitamint, E-vitamint, esszenciális zsírsavakat, kalciumot, magnéziumot, alumíniumot, cinket, foszfort, káliumot és vasat találhatunk benne.Kétség kívül ez az egyik legjobb gabonaféle. Rengetegféleképpen használhatjuk, bármilyen süteménybe, palacsintába, kenyérfélébe belerejthetjük, de simán zabkásaként is adhatjuk a gyerekeknek (aminek szintén számtalan változata lehet).
A robogós zabpehely, gyümölcsökkel variálva egy igazán kellemes ízű desszert, de alapanyagait tekintve tápláló reggeli vagy uzsonna is lehet.
Hozzávalók 4 személyre:
4 db barack
- 1 ek méz
- 1 ek liszt
- 50 g apró szemű zabpehely
- 50 g zabapehely liszt, vagy darált zabpehely
- 50 g vaj
- 50 g barna cukor
- 1 tk vanília aroma
- 20 g szeletelt mandula
Elkészítés:
- A barackokat vágjuk vékony szeletekre, majd tegyük egy kisebb keverő tálba.
- Szórjuk meg liszttel és csurgassuk rá a mézet.
- Jól keverjük el, majd öntsük egy kb. 20x30 cm-es kerámia sütőtálba.
- A kiürült keverőtálban olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a vanília aromát és jól keverjük el.
- Adjuk hozzá a cukrot, zabpelyhet, zablisztet és jól keverjük el.
- A zabpelyhes keveréket kanalazzuk a barackokra és egyenletesen oszlassuk el.
- Süssük kb.30 percig, vagy amíg a zabpehely kicsit megpirul.
Jó étvágyat! :)