2018. sze 17.

Borsóleves vajgaluskával

írta: Katonaévi
Borsóleves vajgaluskával

Nélunk a vajgaluskával felturbózott leveseket mindig nagy örömmel fogadják a gyerekek, legyen az karfiolleves, vegyes zöldségleves vagy borsóleves.

           Nem vagyunk egy nagy leveses család. Igazából, ha jobban belegondolok, akár lehetnénk is, hiszen amikor készítek levest, az kivétel nélkül elfogy. Így inkább azt kell mondanom (írnom), hogy nem vagyok egy nagy levesfőző anya. Ennek leginkább az az oka, hogy két fogásos menüt készíteni hetente több alkalommal túl sok időt igényelne, csak magában levest enni második nélkül viszont nagyon diétás. Tisztában vagyok vele, hogy nagyon egészségesek a levesek, jó sok zöldséget megesznek általa a gyerekek és a folyadékfogyasztásuk szempontjából is előnyös, de hát na, akkor sem vagyok hajlandó heti egy alkalomnál gyakrabban készíteni. Ez az egy nap a vasárnap, ekkor viszont akkora adagot készítek, ami legalább két napra elegendő. 

Az egyik kedvenc levesünk vitathatatlanul a borsóleves vajgaluskával. Igazából a vajgaluskával felturbózott leveseket mindig nagy örömmel fogadják a gyerekek, legyen az karfiolleves, vegyes zöldségleves vagy borsóleves. Ezt a galuska receptet anyósomtól kaptam, és az eredetihez képest annyi változtattam, hogy a sima fehér liszt felét lecseréltem teljes kiőrlésűre, még egy kicsit egészségesebbé téve a már amúgy is vitaminbomba leveseket. 

borsoleves_vajgaluskaval.jpg

 

Hozzávalók: 

A leveshez:

  • 1/2 fagyasztott zsenge zöldborsó
  • 3 db közepes répa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1 hagyma
  • 2/3 ek só 
  • 1 ek szárított zöldségkeverék
  • 1/2 csokor petrezselyem 
  • 2 ek liszt
  • 2,5 l víz

A galuskához:

  • 125 g vaj
  • 1 tk só
  • 2 tojás
  • 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 80 g fehér liszt
  • 1/2 csokor petrezselyem 

Elkészítés: 

  1. Egy nagyobb edényben pici vízzel pároljuk puhára a borsót, felkarikázott répát, fehérrépát és az egész hagymát.
  2. Adjuk hozzá a sót és a zöldségkeveréket. 
  3. Amikor megpuhultak a zöldségek, adjuk hozzá a lisztet és jól keverjük el, majd pirítsuk kb 1 percig.
  4. Ezután öntsük fel vízzel és várjunk, amíg felforr. 
  5. Amíg a leves fő, készítsük el a vajgaluskát. 
  6. A vajat egy kisebb tálba olvasszuk fel. Adjuk hozzá a tojást, sót, lisztet és a fél csokor felaprított petrezselymet. 
  7. Jól keverjük össze, amíg a tészta össze nem áll. 
  8. Amikor felforrt a leves, kiskanállal szaggassuk bele a galuskát. 
  9. Adjuk a leveshez a maradék petrezselymet és főzzük további 3-4 percig, amíg a galuskák fel nem jönnek a leves tetejére. 
  10. Színes tányérokban tálaljuk. 

Jó évágyat! :) 

 

 

Szólj hozzá

kezdőlap vacsora ebéd levesek