Rakott zöldbab
A rakott zöldbabban megvan minden, ami egy teljes értékű vacsorához kell: fehérje, szénhidrát, zöldség
A rakott ételek nálunk nagy kedvencnek számítanak. A gyerekek is szívesen fogyasztják, én pedig örömmel készítem, mert tudom, hogy ez az a vacsora, ami a sült húsokkal ellentétben másnap is ugyanolyan finom lesz. Hogy a két napi vacsora garantált legyen, mindig nagyobb adagot sütök belőle, mert kinek nem jön jól egy olyan nap, amikor kicsit lazíthat délután?
A rakott zöldbabban megvan minden, ami egy teljes értékű vacsorához kell: fehérje, szénhidrát, zöldség. A zöldbabban megtalálható a B1-, B2-és a C-vitamin, valamint jelentős élelmirost-tartalma is. A fehér rizs helyett használjunk barna rizst, hiszen ez a gabona rengeteg vitamint, ásványi anyagot, fehérjét tartalmaz és rostokban is gazdag. A vitaminok közül E- és B-vitaminban gazdag, sok-sok kálciumot, cinket, folsavat találhatunk benne. Készítsétek tehát bátran, bármikor!
Hozzávalók:
- 0,5 kg darált hús
- 1 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1/2 ek só
- 1 tk bors
- 1 tk bazsalikom
- 1/2 tk oregánó
- 1 ek őrölt paprika
- 250 g barna rizs
- 1 kg zöldbab
- 400 g tejföl
- 1 tojás
- 1 tk só
Elkészítés:
- A hagymát apróra vágjuk és pici olajon üvegesre pirítjuk.
- Hozzáadjuk a darált hús és magas hőfokon pirítjuk, amíg a hús világosabb színű lesz.
- Hozzáadjuk a sót, borsot, bazsalikomot, oregánót és az őrölt paprikát. Alaposan elkeverjük, lefedjük és közepes hőfokon puhára pároljuk.
- Amíg fő a hús főzzük meg a rizst a csomagoláson előírtak szerint.
- Egy másik edényben pároljuk puhára a zöldbabot.
- Amikor megfőtt minden egy jénai tálba vagy magasabb szélű tepsibe rétegezzük a hozzávalókat: egy réteg zöldbab-egy réteg hús-egy réteg rizs-egy réteg zöldbab.
- A tejfölt keverjük el a tojással és az 1 tk sóval majd öntsük rá a zöldbabra.
- Süssük 180 oC-on, amíg a tejföl kissé megpirul a tetején.
- Színes, vidám tányéron kínáljuk a gyerekeknek!
Jó étvágyat! :)