Mákos-citromos felhőpalacsinta
A mák nagyon egészséges, de kissé kesernyés íze miatt sok gyerek nem szereti. Íme egy recept, amiben tökéletesen elrejthetjük a mák kesernyés ízét, óriás mennyiségű cukor hozzáadása nélkül is.
A mák kiváló kálcium és foszfor forrás, de cink és vas tartalma is említésre méltó. Ez azonban csak a szülőket érdekli, a gyerekek egyáltalán nem foglalkoznak az ételek tápanyag tartalmával, csakis az ízlelőbimbóikra hagyatkoznak egy-egy étel elfogyasztásánál. Így sok gyerek sajnos nem szereti a mákos ételeket. Ebben a palacsintában azonban alig észrevehető, inkább a citromos íz dominál, így a gyerekek nagy kedvence lehet. Nálunk a hétvégi reggelik kihagyhatatlan fogása a palacsinta, ezen a napon tudom, hogy nem kell kapkodnom az ebéddel, mert a gyerekek kellően megtömik a pocakjukat reggel, így a délelőttök kicsit lazábban telnek. Hajrá anyukák, palacsintasütésre fel! A siker garantált! :)
Hozzávalók:
- 240 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 2 tk sütőpor
- ½ tk szódabikarbóna
- 3 ek mák
- ¾ tk só
- 1 ek reszelt citromhéj
- 3 ek citromlé
- 340 ml kefír
- 4 tojás sárgája
- 4 tojás fehérje
- 4 ek vaj
- 1 tk vanília aroma
- 2 ek juharszirup
Elkészítés:
- Egy nagyobb keverőtálban keverjük el a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, mákot, sót és a citromhéjat.
- Egy másik tálban keverjük össze a kefírt, citromlét, tojás sárgáját, vajat, vanília aromát és a juharszirupot.
- Óvatosan keverjük bele a folyékony hozzávalókat a száraz összetevőkhöz.
- A tojásfehérjéket közepes fokozaton verjük fel, kb. 3 percig. Óvatosan forgassuk bele a felvert tojásfehérje 1/3-át a tésztába, majd a megmaradt fehérjét is.
- Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, és pici olajat öntsük bele.
- Süssük a palacsinták mindkét oldalát 2-3 percig.
- Juharsziruppal tálaljuk.
Jó étvágyat! :)