2018. sze 04.

Mákos-citromos felhőpalacsinta

írta: Katonaévi
Mákos-citromos felhőpalacsinta

A mák nagyon egészséges, de kissé kesernyés íze miatt sok gyerek nem szereti. Íme egy recept, amiben tökéletesen elrejthetjük a mák kesernyés ízét, óriás mennyiségű cukor hozzáadása nélkül is.

               A mák kiváló kálcium és foszfor forrás, de cink és vas tartalma is említésre méltó. Ez azonban csak a szülőket érdekli, a gyerekek egyáltalán nem foglalkoznak az ételek tápanyag tartalmával, csakis az ízlelőbimbóikra hagyatkoznak egy-egy étel elfogyasztásánál. Így sok gyerek sajnos nem szereti a mákos ételeket. Ebben a palacsintában azonban alig észrevehető, inkább a citromos íz dominál, így a gyerekek nagy kedvence lehet. Nálunk a hétvégi reggelik kihagyhatatlan fogása a palacsinta, ezen a napon tudom, hogy nem kell kapkodnom az ebéddel, mert a gyerekek kellően megtömik a pocakjukat reggel, így a délelőttök kicsit lazábban telnek. Hajrá anyukák, palacsintasütésre fel! A siker garantált! :) 

makos-citromos_felhopalacsinta_2.jpg

 

Hozzávalók:

  • 240 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 2 tk sütőpor
  • ½ tk szódabikarbóna
  • 3 ek mák
  • ¾ tk só
  • 1 ek reszelt citromhéj
  • 3 ek citromlé
  • 340 ml kefír
  • 4 tojás sárgája
  • 4 tojás fehérje
  • 4 ek vaj
  • 1 tk vanília aroma
  • 2 ek juharszirup

 

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb keverőtálban keverjük el a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, mákot, sót és a citromhéjat.
  2. Egy másik tálban keverjük össze a kefírt, citromlét, tojás sárgáját, vajat, vanília aromát és a juharszirupot.
  3. Óvatosan keverjük bele a folyékony hozzávalókat a száraz összetevőkhöz.
  4. A tojásfehérjéket közepes fokozaton verjük fel, kb. 3 percig. Óvatosan forgassuk bele a felvert tojásfehérje 1/3-át a tésztába, majd a megmaradt fehérjét is.
  5. Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, és pici olajat öntsük bele.
  6. Süssük a palacsinták mindkét oldalát 2-3 percig.
  7. Juharsziruppal tálaljuk.

Jó étvágyat! :) 

Szólj hozzá

reggeli kezdőlap palacsinta