Házi majorannás májkrém
A májkrémet boltban is megvehetjük, de a házilag készített változat sokkal egészségesebb és szerintem sokkal finomabb is.
Mindenféle máj kitűnő forrása a bőr egészsége szempontjából fontos és a fertőzésekkel szemben védelmet nyújtó A-vitaminnak, továbbá a vörösvérsejtek termeléséhez szükséges B12-vitaminnak.A májban még sok más tápanyag is megtalálható, például a vas és a cink.
Érdemes tehát májat fogyasztani bármilyen formában, de nálunk sajnos nem tartozik a kedvencek közé. A majorannás májkrém viszont igen! Paprikával, paradicsommal, vagy újhagymával kínálva, nagyon finom reggelit készíthetünk belőle.
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg csirkemáj
- 1 ek liba/kacsazsír
- 1 db pirospaprika/kaliforniai paprika
- 1 közepes vöröshagyma
- 1,5 ek szárított majoranna
- 1 tk szárított kakukkfű
- 5 dkg vaj
- 1 tk só
- 1/2 tk bors
Elkészítés:
- A májat alaposan mossuk meg, és hagyjuk állni kb. 10 percig hideg vízben.
- Ez idő alatt aprítsuk fel a hagymát, és a paprikát kb. 0,5 cm-es darabokra.
- Amikor látjuk, hogy a máj jól kiázott (kissé világosabb lett) vágjuk fel kb. 1,5-2 centis darabokra.
- Egy kisebb edényben forrósítsunk fel 1/ ek zsírt, majd adjuk hozzá a feldarabolt májat.
- Pirítsuk néhány percig, majd fedjük le és közepes hőfokon főzzük tovább a májat kb. 15-20 percig.
- Eközben egy másik kis edényben forrósítsunk fel ismét 1/2 ek zsírt és pirítsuk a hagymát üvegesre, majd adjuk hozzá a paprikát, és pirítsuk további 2-3 percig, amíg a paprika kicsit megfonnyad.
- Ezután adjuk hozzá a sót, borsot, majorannát és a kakukkfüvet, majd fedjük le és alacsony hőfokon pároljuk 10-15 percig.
- Ha elkészült keverjük össze a májjal és adjuk hozzá a vajat, majd botmixerrel pépesítsük.
- Azonnal is fogyaszthatjuk, de a legjobb, ha néhány órára hűtőbe tesszük és akkor eszünk belőle, mikor kicsit megkeményedik.
- Friss kenyérrel és pirítóssal is nagyon finom.
Elkészítési idő: 30 perc
Jó étvágyat! :)