Borsós Carbonara spagetti
"Az izgatott várakozásomat abszolút siker koronázta: a gyerekek az utolsó kis darab borsót és tésztát is kiették a tányérból! Azóta is gyakran kérik."
Félve változtattam az eddig megszokott tejszínes Carbonara recepten, hiszen eddig mindenki szerette. Nekem anyaként egyetlen problémám volt vele: túl kevés volt benne a zöldség. Erőt kellett vennem magamon, és megpróbáltam felturbózni egy kis zölddel. Carbonárából borsós tészta lett a neve és kíváncsian vártam a reakciókat. Azt tudtam, hogy a kóstolásig eljutunk, mivel a borsó nálunk nagy kedvenc, de tényleg fogalmam sem volt mi lesz a folytatás. Nos, az izgatott várakozásomat abszolút siker koronázta: a gyerekek az utolsó kis darab borsót és tésztát is kiették a tányérból! Azóta is gyakran kérik, hogy borsós tészta legyen a vacsi, a régi Carbonarat már teljesen el is felejtettük.
Hozzávalók:
- 500 g teljes kiőrlésű durum spagettitészta
- 1 ek olívaolaj
- 200 g bacon
- 8 gerezd fokhagyma
- 450 g borsó (héj nélkül)
- 8 db tojás
- 100 g parmezán sajt
- ½ tk só
- 1/3 tk bors
Elkészítés:
- A tésztát főzzük meg sós vízben a csomagoláson előírtak szerint.
- Amikor megfőtt szűrjük le, keverjük el egy ek olívaolajjal. A főzővízből tegyünk félre kb fél litert.
- Amíg fő a tészta vágjuk apró darabokra a bacont, hámozzuk meg a fokhagymát.
- A bacont tapadásmentes serpenyőben pirítsuk meg ízlés szerint, majd adjunk hozzá 6 gerezd zúzott fokhagymát (2-t tegyünk félre) és keverjük el a baconnel.
- Adjuk hozzá a borsót és kb 3 dl vizet, amit félretettünk a tésztafőzéskor. Fedjük le és 7-10 perc alatt főzzük puhára. Ha közben elpárolog a víz, apránként pótoljuk, de amikor már puha a borsó vegyük le a fedőt és hagyjuk a vizet elpárologni.
- Amíg fő a borsó, egy kisebb keverőtálban keverjük el a tojásokat a sóval, borssal és a parmezánsajttal, valamint öntsük hozzá a maradék 2 dl vizet.
- Öntsük át a tésztát a serpenyőbe (amiben a borsó van) és a mikor a tészta is jól átmelegedett adjuk hozzá a tojásos keveréket.
- Lassan forgassuk a tésztát, hogy a tojásos keverék jól átjárja, és amikor a tojás már megszilárdult vegyük le a főzőlapról.
- Kóstoljuk meg, és ha valami még hiányzik belőle, sózzuk/borsozzuk tovább ízlés szerint.
- Színes vidám tényérokban tálaljuk, mutatósan dekoráljuk!
Jó étvágyat! :)