2018. júl 04.

Borsós Carbonara spagetti

írta: Katonaévi
Borsós Carbonara spagetti

"Az izgatott várakozásomat abszolút siker koronázta: a gyerekek az utolsó kis darab borsót és tésztát is kiették a tányérból! Azóta is gyakran kérik."

       Félve változtattam az eddig megszokott tejszínes Carbonara recepten, hiszen eddig mindenki szerette. Nekem anyaként egyetlen problémám volt vele: túl kevés volt benne a zöldség. Erőt kellett vennem magamon, és megpróbáltam felturbózni egy kis zölddel. Carbonárából borsós tészta lett a neve és kíváncsian vártam a reakciókat. Azt tudtam, hogy a kóstolásig eljutunk, mivel a borsó nálunk nagy kedvenc, de tényleg fogalmam sem volt mi lesz a folytatás. Nos, az izgatott várakozásomat abszolút siker koronázta: a gyerekek az utolsó kis darab borsót és tésztát is kiették a tányérból! Azóta is gyakran kérik, hogy borsós tészta legyen a vacsi, a régi Carbonarat már teljesen el is felejtettük. 

borsos_carbonara_spagetti.jpg

Hozzávalók:

  • 500 g teljes kiőrlésű durum spagettitészta
  • 1 ek olívaolaj
  • 200 g bacon
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 450 g borsó (héj nélkül)
  • 8 db tojás
  • 100 g parmezán sajt
  • ½ tk só
  • 1/3 tk bors

 

Elkészítés:

  1. A tésztát főzzük meg sós vízben a csomagoláson előírtak szerint.
  2. Amikor megfőtt szűrjük le, keverjük el egy ek olívaolajjal. A főzővízből tegyünk félre kb fél litert.
  3. Amíg fő a tészta vágjuk apró darabokra a bacont, hámozzuk meg a fokhagymát.
  4. A bacont tapadásmentes serpenyőben pirítsuk meg ízlés szerint, majd adjunk hozzá 6 gerezd zúzott fokhagymát (2-t tegyünk félre) és keverjük el a baconnel.
  5. Adjuk hozzá a borsót és kb 3 dl vizet, amit félretettünk a tésztafőzéskor. Fedjük le és 7-10 perc alatt főzzük puhára. Ha közben elpárolog a víz, apránként pótoljuk, de amikor már puha a borsó vegyük le a fedőt és hagyjuk a vizet elpárologni.
  6. Amíg fő a borsó, egy kisebb keverőtálban keverjük el a tojásokat a sóval, borssal és a parmezánsajttal, valamint öntsük hozzá a maradék 2 dl vizet.
  7. Öntsük át a tésztát a serpenyőbe (amiben a borsó van) és a mikor a tészta is jól átmelegedett adjuk hozzá a tojásos keveréket.
  8. Lassan forgassuk a tésztát, hogy a tojásos keverék jól átjárja, és amikor a tojás már megszilárdult vegyük le a főzőlapról.
  9. Kóstoljuk meg, és ha valami még hiányzik belőle, sózzuk/borsozzuk tovább ízlés szerint.
  10. Színes vidám tényérokban tálaljuk, mutatósan dekoráljuk!

Jó étvágyat! :)

Szólj hozzá

kezdőlap vacsora ebéd tészták borsós ételek