Epres mandulás párnák
Kiváló desszertnek, uzsonnának, de akár reggelinek is ehetjük ezt az eperrel töltött csodát :) Már a tésztája is nagyon finom és persze egészséges, hiszen teljes kiőrlésű lisztből készül. A kis párnák készítéséből a gyerekek is kivehetik a részüket, hiszen az eperpüré kanalazása és a párnák hajtogatása igazán egyszerű, a lurkóknak sem jelent nagy kihívást.
Hozzávalók kb. 24 szelethez
Töltelékhez
- 40 dkg eper
- 2 ek méz
- 2 tk vanília aroma
- 2 ek kukoricakeményítő
Tésztához
- 260 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 100 g őrölt mandula
- ½ tk só
- 1 tk sütőpor
- 105 g kókuszzsír (vagy sütőmargarin)
- 130 ml juharszirup (vagy méz)
- 2 tk vanília aroma
- 1 tojás
Elkészítés:
1. Először a tésztát készítsük el. Keverjük össze egy tálban a lisztet, mandulát, sót és a sütőport, majd egy külön kevereőtálban a folyékony kókuszzsírt, juharszirupot, tojást és vanília aromát.
2. Adjuk a lisztes keverékhez a folyékony hozzávalókat és kézzel gyúrjuk néhány percig, amíg összeáll a tészta.
3. Fedjük le és tegyük egy órára a hűtőbe.
4. Amíg a tészta a hűtőben áll, készítsük el a tölteléket. Egy szószos lábasba tegyük a kicsumázott epreket (lehet friss vagy fagyaszott is) majd forraljuk fel. Ha szükséges, pici vizet adjunk hozzá, hogy ne égjen meg.
5. Amikor felforrt, vegyük le a főzőlapról és botmixerrel pürésítsük.
6.Tegyük vissza a főzőlapra, adjuk hozzá a kukoricakeményítőt és addig főzzük, amíg jól besűrűsödik.
7. Ha már sűrű vegyük le a főzőlapról, hagyjuk egy kicsit kihűlni (várjunk kb. 15 percet) majd adjuk hozzá a mézet és a vanília aromát, és alaposan keverjük el. Hagyjuk kihűlni.
8. Amikor letelt az egy óra, melgítsük elő a sütőt 150 oC-ra.
9. Vegyük ki a tésztát a hűtőből és nyújtsuk vékonyra, kb. 3 mm vastagságúra. Ha szükséges kevés liszttel szórjuk meg, hogy ne ragadjon a nyújtófához.
10. Egy pizzavágóval vágjuk fel a tésztát kb 8x8 cm-es négyzetekre.
11. A négyzetek közepébe tegyünk egy kiskanál epres tölteléket.
12. Hajtsuk félbe a tésztát, és nyomkodjuk el egy villával a széleit, hogy a töltelék ne folyjon ki.
13. Helyezzük a megtöltött tésztákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük 15 percig 150 oC-on.
14. Ha kihűltek azonnal fogyaszthatjuk, de egy nap állás után még finomabb, puhább és az izek is jobban összeérnek benne.
15. Ha ránézésre vonzóbbá szeretnénk tenni a gyerekeknek, olvasszunk meg 50 g étcsokit, tegyünk bele egy tk olajat, alaposan keverjük el, majd kenjük meg az epres szeletek tetejét az olvasztott csokival.