2018. jún 20.

Epres mandulás párnák

írta: Katonaévi
Epres mandulás párnák

          Kiváló desszertnek, uzsonnának, de akár reggelinek is ehetjük ezt az eperrel töltött csodát :) Már a tésztája is nagyon finom és persze egészséges, hiszen teljes kiőrlésű lisztből készül. A kis párnák készítéséből a gyerekek is kivehetik a részüket, hiszen az eperpüré kanalazása és a párnák hajtogatása igazán egyszerű, a lurkóknak sem jelent nagy kihívást. 

epres_mandulas_szelet.jpeg

 Hozzávalók kb. 24 szelethez

Töltelékhez

  • 40 dkg eper
  • 2 ek méz
  • 2 tk vanília aroma
  • 2 ek kukoricakeményítő

Tésztához

  • 260 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 100 g őrölt mandula
  • ½ tk só
  • 1 tk sütőpor
  • 105 g kókuszzsír (vagy sütőmargarin)
  • 130 ml juharszirup (vagy méz)
  • 2 tk vanília aroma
  • 1 tojás

 

Elkészítés:

1. Először a tésztát készítsük el. Keverjük össze egy tálban a lisztet, mandulát, sót és a sütőport, majd egy külön kevereőtálban a folyékony kókuszzsírt, juharszirupot, tojást és vanília aromát.

2. Adjuk a lisztes keverékhez a folyékony hozzávalókat és kézzel gyúrjuk néhány percig, amíg összeáll a tészta.

3. Fedjük le és tegyük egy órára a hűtőbe.

4. Amíg a tészta a hűtőben áll, készítsük el a tölteléket. Egy szószos lábasba tegyük a kicsumázott epreket (lehet friss vagy fagyaszott is) majd forraljuk fel. Ha szükséges, pici vizet adjunk hozzá, hogy ne égjen meg.

5. Amikor felforrt, vegyük le a főzőlapról és botmixerrel pürésítsük.

6.Tegyük vissza a főzőlapra, adjuk hozzá a kukoricakeményítőt és addig főzzük, amíg jól besűrűsödik.

7. Ha már sűrű vegyük le a főzőlapról, hagyjuk egy kicsit kihűlni (várjunk kb. 15 percet) majd adjuk hozzá a mézet és a vanília aromát, és alaposan keverjük el. Hagyjuk kihűlni.

 8. Amikor letelt az egy óra, melgítsük elő a sütőt 150 oC-ra.

9. Vegyük ki a tésztát a hűtőből és nyújtsuk vékonyra, kb. 3 mm vastagságúra. Ha szükséges kevés liszttel szórjuk meg, hogy ne ragadjon a nyújtófához.

10. Egy pizzavágóval vágjuk fel a tésztát kb 8x8 cm-es négyzetekre.

11. A négyzetek közepébe tegyünk egy kiskanál epres tölteléket.

12. Hajtsuk félbe a tésztát, és nyomkodjuk el egy villával a széleit, hogy a töltelék ne folyjon ki.

13. Helyezzük a megtöltött tésztákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük 15 percig 150 oC-on.

14. Ha kihűltek azonnal fogyaszthatjuk, de egy nap állás után még finomabb, puhább és az izek is jobban összeérnek benne.

15. Ha ránézésre vonzóbbá szeretnénk tenni a gyerekeknek, olvasszunk meg 50 g étcsokit, tegyünk bele egy tk olajat, alaposan keverjük el, majd kenjük meg az epres szeletek tetejét az olvasztott csokival.

 

 

Szólj hozzá

reggeli desszert uzsonna epres receptek party snack