Tönköly pizza karamellizált hagymával és pirított baconnel
A hagyma, bacon, tészta kombinációjából rossz nem sülhet ki, gondoltam. Elkészítettem hát, és a kis vizsgabiztosok vállveregetéssel felérő pillantásokkal jutalmaztak.
Ez a pizza receptem igen komoly bizottság előtt tett sikeres vizsgát. A recept kitalálásánál biztos voltam benne, hogy az én gyerekeimnek ízleni fog, de úgy alakult, hogy amikor készült éppen 4 szomszéd kisgyerek is vendégeskedett nálunk. Amikor kész lett, természetesen mindenki lelkesen ugrott az asztalhoz, hogy megkóstolja, de a reakcióktól tartottam egy kicsit, mivel igen válogatós gyerekek is jelen voltak. Nagy meglepetésemre mindenkinek kiürült a tányérja és a végén osztogatnom kellett, hogy még apának is maradjon belőle. Salátával tálaltam, amit nem evett meg mindenki, de a kóstolásig legalább eljutottak.
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
- 1 db nyers élesztő
- 2,5 dl langyos víz
- 1 ek cukor
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 20 dkg fehér liszt
- 2,5 tk só
- 4 ek olaj
A feltéthez:
- 2 ek olívaolaj
- 4 fej vöröshagyma
- 250 g bacon
- 150 g feta sajt
Elkészítés:
- Először a feltétet készítsük elő.
- A bacont kockázzuk fel és egy tapadásmentes serpenyőben pirítsuk kb 7-8 percig.
- Amíg pirul a bacon, a hagymát vágjuk karikára.
- Amikor kicsit megpirult a bacon, kanalazzuk át egy tálba és tegyük félre.
- A hagymát tegyük abba a serpenyőbe, amiben a bacon pirult és kezdjük el pirítani.
- Gyakori keverés mellett, közepes hőfokon pirítsuk kb 30 percig. (Tudom soknak hangzik, de ettől lesz karamellizált.).
- Közben vágjuk kis kockákra a feta sajtot és készítsük el a tésztát.
- Egy kis tálba tegyük a langyos vizet, keverjük el benne a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Fedjük le és néhány percre tegyük félre.
- Egy nagyobb tálba tegyük a 4 ek olajat és keverjük el a sóval. Amikor felfutott az élesztő öntsük a sós olajhoz. Keverjük el, majd lassan adagoljuk hozzá a lisztet.
- Az összeállt tésztát öntsük ki lisztezett felületre (asztalra, pultra, deszkára, stb.) és gyúrjuk addig kevés liszt adagolásával, amíg már nem ragad a kezünkhöz a tészta. Osszuk két részre a tésztát.
- Ezután kb fél centi vastagra nyújtjuk.
- Tegyük tepsibe a tésztát és nyomkodjuk ki a szélére is.
- Süssük a tésztát kb 5 percig, majd vegyük ki a sütőből.
- Közben vegyük le a hagymát a főzőlapról és tegyük félre. .
- Kenjük meg olívaolajjal a tésztát és szórjuk rá a hagyma, a bacon és a feta sajt felét.
- Tegyük vissza a sütőbe és süssük további 7-8 percig.
- Ezt a folyamatot végezzük el a tészta másik felével is.
- Friss kevert salátával tálaljuk.
- Desszertnek gyümölcsöt kínáljunk.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Jó étvágyat! :)