2018. nov 07.

Tönköly pizza karamellizált hagymával és pirított baconnel

írta: Katonaévi
Tönköly pizza karamellizált hagymával és pirított baconnel

A hagyma, bacon, tészta kombinációjából rossz nem sülhet ki, gondoltam. Elkészítettem hát, és a kis vizsgabiztosok vállveregetéssel felérő pillantásokkal jutalmaztak.

        Ez a pizza receptem igen komoly bizottság előtt tett sikeres vizsgát. A recept kitalálásánál biztos voltam benne, hogy az én gyerekeimnek ízleni fog, de úgy alakult, hogy amikor készült éppen 4 szomszéd kisgyerek is vendégeskedett nálunk. Amikor kész lett, természetesen mindenki lelkesen ugrott az asztalhoz, hogy megkóstolja, de a reakcióktól tartottam egy kicsit, mivel igen válogatós gyerekek is jelen voltak. Nagy meglepetésemre mindenkinek kiürült a tányérja és a végén osztogatnom kellett, hogy még apának is maradjon belőle. Salátával tálaltam, amit nem evett meg mindenki, de a kóstolásig legalább eljutottak. 

tonkoly_pizza_zold_leveles_salataval_1.jpg

Hozzávalók 4 személyre: 

A tésztához: 

  • 1 db nyers élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 ek cukor
  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 20 dkg fehér liszt
  • 2,5 tk só
  • 4 ek olaj

A feltéthez: 

  • 2 ek olívaolaj 
  • 4 fej vöröshagyma 
  • 250 g bacon 
  • 150 g feta sajt 

Elkészítés

  1. Először a feltétet készítsük elő. 
  2. A bacont kockázzuk fel és egy tapadásmentes serpenyőben pirítsuk kb 7-8 percig. 
  3. Amíg pirul a bacon, a hagymát vágjuk karikára. 
  4. Amikor kicsit megpirult a bacon, kanalazzuk át egy tálba és tegyük félre. 
  5. A hagymát tegyük abba a serpenyőbe, amiben a bacon pirult és kezdjük el pirítani.
  6. Gyakori keverés mellett, közepes hőfokon pirítsuk kb 30 percig. (Tudom soknak hangzik, de ettől lesz karamellizált.).
  7. Közben vágjuk kis kockákra a feta sajtot és készítsük el a tésztát.  
  8. Egy kis tálba tegyük a langyos vizet, keverjük el benne a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Fedjük le és néhány percre tegyük félre.
  9. Egy nagyobb tálba tegyük a 4 ek olajat és keverjük el a sóval. Amikor felfutott az élesztő öntsük a sós olajhoz. Keverjük el, majd lassan adagoljuk hozzá a lisztet. 
  10. Az összeállt tésztát öntsük ki lisztezett felületre (asztalra, pultra, deszkára, stb.) és gyúrjuk addig kevés liszt adagolásával, amíg már nem ragad a kezünkhöz a tészta. Osszuk két részre a tésztát. 
  11. Ezután kb fél centi vastagra nyújtjuk.
  12. Tegyük tepsibe a tésztát és nyomkodjuk ki a szélére is. 
  13. Süssük a tésztát kb 5 percig, majd vegyük ki a sütőből. 
  14. Közben vegyük le a hagymát a főzőlapról és tegyük félre. . 
  15. Kenjük meg olívaolajjal a tésztát és szórjuk rá a hagyma, a bacon és a feta sajt felét. 
  16. Tegyük vissza a sütőbe és süssük további 7-8 percig. 
  17. Ezt a folyamatot végezzük el a tészta másik felével is. 
  18. Friss kevert salátával tálaljuk.
  19. Desszertnek gyümölcsöt kínáljunk. 

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc 

Jó étvágyat! :) 

Szólj hozzá