Resztelt máj mandulás krumplipürével és céklával
A májat magas vitamintartalma miatt, érdemes heti rendszerességgel beilleszteni a család étrendjébe.
A rendszeres máj fogyasztás az egész család számára javasolt. A máj ugyanis nagyon gazdag A- D-vitaminban, illetve vasban, rézben, cinkben, mangánban és szelénben is. Sajnos ez egy nagyon megosztó belsőség, sokan úgy tartják tele van méreganyagokkal, mások egyenesen istenítik magas vitamintartalma miatt. Vitamintartalma megkérdőjelezhetetlen, de aki a toxikus anyagok bevitelétől tart, annak javasolt a májat ismert forrásból beszerezni (például szomszéd nénitől), esetleg bio tenyésztésből származó belsőséget venni.
A krumpli kiváló szénhidrát forrás, a mandula pedig magas fehérjetartalma miatt nagyon jó kiegészítője a májnak. S bár vitaminokból már igen sokat beviszünk a májjal is, egy kis savanyított cékla még inkább növeli azt és persze még ízletesebbé teszi a vacsorát. Desszertnek friss gyümölcsöt tegyünk a gyerkőcök tányérjára.
Hozzávalók 4 főre:
A resztelt májhoz:
- 60 dkg csirkemáj
- 3 db közepes vöröshagyma
- 1 tk só
- 1 tk őrölt bors
A krumplipüréhez:
- 6 db közepes krumpli
- 50 g vaj
- 2 tk só
- 1 dl tej
- 50 g szeletelt mandula
Tálaláshoz:
- Savanyított cékla
- Alma
Elkészítés:
- A májat vágjuk kb 2x2 cm-es darabokra és hideg vízben áztassuk. Tegyük félre.
- A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk és megfőzzük.
- Amíg fő a krumpli karikára vágjuk a hagymát és pici olajon üvegesre pirítjuk.
- hozzáadjuk a májat és magas hőfokon pirítjuk, amíg kivilágosodik.
- Hozzáadjuk a sót és a borsot, lefedjük és közepes hőfokon kb 15-20 percig főzzük.
- Amikor megfőtt a krumpli, összetörjük, hozzáadjuk a sót, vajat és a tejet, majd jól elkeverjük.
- A mandulát egy serpenyőben néhány perc alatt megpirítjuk és hozzáadjuk a krumplipüréhez.
- Savanyított céklával és almával, színesen tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc
Jó étvágyat! :)
Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook-on is!