2018. júl 03.

Pizzáscsiga zöldséges házi „ketchuppel”

írta: Katonaévi
Pizzáscsiga zöldséges házi „ketchuppel”

A házi pizzaszószban vagy „ketchupben” az a fantasztikus, hogy ezzel válogatós gyerekek étrndjébe is csempészhetünk egy kis extra zöldséget, és mindezt persze teljesen észrevétlenül.

          A paradicsom erőteljes íze dominál, és a gyerekek általában szeretik a paradicsomot na meg persze a ketchupot. Én most kápia paprikát és répát tettem bele, de készítettem már hozzáadott gombával és brokkolival is. Úgy is nagyon finom és felismerhetetlen a csigában :)

pizzas_csiga_zoldseges_hazi_ketchuppal.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:

  • 1 db nyers élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 ek cukor
  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 20 dkg fehér liszt
  • 2,5 tk só
  • 4 ek olaj

A „ketchuphoz”:

  • 1 db hagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db kápia paprika
  • ½ tk só
  • ½ tk szárított oregánó
  • ½ tk bors
  • 1 tk szárított bazsalikom
  • 2 tk fokhagymapor
  • 4 dl (házi) paradicsomlé
  • 3 tk sűrített paradicsom

Feltét:

  • 20 dkg pulykasonka
  • 25 dkg sajt
  • ½ konzerv csemegekukorica
  • 1 hagyma

Elkészítés:

  1. Először a ketchupot készítjük el. Aprítsuk fel a hagymát és a paprikát, reszeljük le a sárgarépát.
  2. Kevés olajon pirítsuki meg a hagymát, majd adjuk hozzá a paprikát és a répát. Fedjük le, közepes hőfokon pároljuk 10-15 percet, amíg megpuhulnak a zöldségek.
  3. Adjuk hozzá a sót, borsot, oregánót, bazsalikomot és a fokhagymaport. Jól keverjük el.
  4. Adjuk hozzá a paradicsomlét és a sűrített paradicsomot. Keverjük el, majd forraljuk néhány percig.
  5. Amikor elkészült, botmixxerrel pürésítsük. Tegyünk félre, amíg a tésztát elkészítjük.
  6. Egy kis tálba tegyük a lanygos vizet, keverjük el benne a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Fedjük le és néhány percre tegyük félre.
  7. Egy nagyobb tálba tegyük a 4 ek olajat és keverjük el a sóval. Amikor felfutott az élesztő önsük a só olajhoz. Keverjük el, majd lassan adagoljuk hozzá a lisztet. Én nem szoktam keleszteni, mert az időigényes, de sütés közben így is nagyon szépen megkelnek a csigák.
  8. Az összeált tésztát öntsük ki lisztezett felületre (asztalra, pultra, deszkára, stb.) és gyúrjuk addig kevés liszt adagolásával, amíg már nem ragad a kezünkhöz a tészta.
  9. Ezután kb fél centi vastargra nyújtuk.
  10. Kenjük meg a házi ketchuppal, tegyük rá a pulykasonkát, kukoricát, hagymár végül a reszelt sajtot. Úgy pakoljuk meg, mi9ntha sima pizzát készítenénk, csak a felső kb 10 cm-es részre ne tegyünk feltétet, mert a tekerésnél az ki fog csúszni.
  11. Lassan tekerjük fel a tésztát majd vágjuk 1,5-2 cm vastag szeletekre.
  12. Tegyük a csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük 200 oC-on kb 20 percig.

Jó étvágyat! :)

Szólj hozzá

kezdőlap vacsora ebéd rejtett zöldségek