Pizzáscsiga zöldséges házi „ketchuppel”
A házi pizzaszószban vagy „ketchupben” az a fantasztikus, hogy ezzel válogatós gyerekek étrndjébe is csempészhetünk egy kis extra zöldséget, és mindezt persze teljesen észrevétlenül.
A paradicsom erőteljes íze dominál, és a gyerekek általában szeretik a paradicsomot na meg persze a ketchupot. Én most kápia paprikát és répát tettem bele, de készítettem már hozzáadott gombával és brokkolival is. Úgy is nagyon finom és felismerhetetlen a csigában :)
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
- 1 db nyers élesztő
- 2,5 dl langyos víz
- 1 ek cukor
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 20 dkg fehér liszt
- 2,5 tk só
- 4 ek olaj
A „ketchuphoz”:
- 1 db hagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 db kápia paprika
- ½ tk só
- ½ tk szárított oregánó
- ½ tk bors
- 1 tk szárított bazsalikom
- 2 tk fokhagymapor
- 4 dl (házi) paradicsomlé
- 3 tk sűrített paradicsom
Feltét:
- 20 dkg pulykasonka
- 25 dkg sajt
- ½ konzerv csemegekukorica
- 1 hagyma
Elkészítés:
- Először a ketchupot készítjük el. Aprítsuk fel a hagymát és a paprikát, reszeljük le a sárgarépát.
- Kevés olajon pirítsuki meg a hagymát, majd adjuk hozzá a paprikát és a répát. Fedjük le, közepes hőfokon pároljuk 10-15 percet, amíg megpuhulnak a zöldségek.
- Adjuk hozzá a sót, borsot, oregánót, bazsalikomot és a fokhagymaport. Jól keverjük el.
- Adjuk hozzá a paradicsomlét és a sűrített paradicsomot. Keverjük el, majd forraljuk néhány percig.
- Amikor elkészült, botmixxerrel pürésítsük. Tegyünk félre, amíg a tésztát elkészítjük.
- Egy kis tálba tegyük a lanygos vizet, keverjük el benne a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Fedjük le és néhány percre tegyük félre.
- Egy nagyobb tálba tegyük a 4 ek olajat és keverjük el a sóval. Amikor felfutott az élesztő önsük a só olajhoz. Keverjük el, majd lassan adagoljuk hozzá a lisztet. Én nem szoktam keleszteni, mert az időigényes, de sütés közben így is nagyon szépen megkelnek a csigák.
- Az összeált tésztát öntsük ki lisztezett felületre (asztalra, pultra, deszkára, stb.) és gyúrjuk addig kevés liszt adagolásával, amíg már nem ragad a kezünkhöz a tészta.
- Ezután kb fél centi vastargra nyújtuk.
- Kenjük meg a házi ketchuppal, tegyük rá a pulykasonkát, kukoricát, hagymár végül a reszelt sajtot. Úgy pakoljuk meg, mi9ntha sima pizzát készítenénk, csak a felső kb 10 cm-es részre ne tegyünk feltétet, mert a tekerésnél az ki fog csúszni.
- Lassan tekerjük fel a tésztát majd vágjuk 1,5-2 cm vastag szeletekre.
- Tegyük a csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük 200 oC-on kb 20 percig.
Jó étvágyat! :)