Mézes-mustáros csirkemell mandulás krumplipürével és brokkolival
Brokkoli... Ez az a szó, ami sok gyereket elijeszthet az asztaltól, pedig bizony érdemes rávennünk a csemetéket a fogyasztására. Számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában.
A brokkoli rosttartalma jótékony hatású székrekedéses panaszoknál, mivel serkenti a belek mozgását.. Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (87mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin, C-vitamin, K-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a béta-karotin. Igen gazdag folsavban is.
A mézes mustáros csirkemellhez és a pirított mandulás burgonyapüréhez nagyon jól illik a brokkoli köretként. Ha sikerül rávenni a gyerekeket, hogy megkóstolják, onnantól kezdve biztos a siker. Ha élből elutasítják, próbáljuk meg rávenni őket játékosan (készítsünk nekik katonákat, repülőzzünk), vagy nagyobbaknak meséljünk a brokkoli jótékony hatásairól a korának megfelelő körítéssel. Természetesen mindennek az alap feltétele a pozitív példamutatás. Ha mi magunk sem esszük a brokkolit, nem igazán tudunk hitelesek lenni a gyerekeink szemében, amikor azt mondjuk: edd meg, nagyon finom! Így azt javaslom, ha mi magunk sem szeretjük ezt a zöldséget, ne erőltessük a gyerekeinknek sem. Persze azért próbálkozni lehet, sőt mindenképp érdemes!
Kiváló hétköznapi vacsora, hiszen egészséges, nagyon finom és gyorsan elkészül.
Hozzávalók 4 személyre:
A húshoz:
- 1,5 csirkemell
- 2 ek méz
- 2 ek mustár
A krumplipüréhez:
- 70 dkg krumpli
- 70 g vaj vagy margarin
- 1/2 ek só
- 50 g őrölt mandula
A brokkolihoz:
- 500 g fagyasztott brokkoli
- 1 tk só
- Víz
Elkészítés:
- A csirkemellet vágjuk vékony szeletekre és tegyük egy keverőtálba.
- A mézet melegítsük meg mikróban és adjuk hozzá a mustárt. Jól keverjük el, majd adjuk a csirkemellhez. Keverjük össze, hogy minden szeletet átjárjon a mézes szósz. Tegyük hűtőbe.
- Hámozzuk meg, majd kockázzuk fel a krumplit. Másfélszeres mennyiségű vízben főzzük meg.
- Amikor megfőtt krumplinyomóval törjük össze, adjuk hozzá a sót és a vajat, majd alaposan keverjük el.
- Közben egy tapadásmentes serpenyőt (legjobb a kerámia bevonatos) forrósítsunk fel és kezdjük el sütni a húsokat. Olaj nélkül süssük közepes hőfokon és figyeljük,hogy ne égjenek meg.
- Amíg sülnek a húsok sós vízben főzzük meg a brokkolit. Forraljuk fel a vizet, és öntsük bele a brokkolit.
- Újraforrástól számítva főzzük további 4-5 percig, hogy kicsit megpuhuljon, de még roppanós maradjon a brokkoli.
- Amikor megfőtt a brokkoli. forrósítsunk fel egy másik serpenyőt (vagy palacsintasütőt) és néhány perc alatt pirítsuk meg az őrölt mandulát.
- A pirított mandulát adjuk a krumplipüréhez és jól keverjük el.
- Tálaljuk szép színes tányéron!
Jó étvágyat! :)