2018. jún 29.

Mézes-mustáros csirkemell mandulás krumplipürével és brokkolival

írta: Katonaévi
Mézes-mustáros csirkemell mandulás krumplipürével és brokkolival

Brokkoli... Ez az a szó, ami sok gyereket elijeszthet az asztaltól, pedig bizony érdemes rávennünk a csemetéket a fogyasztására. Számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában.

         A brokkoli rosttartalma jótékony hatású székrekedéses panaszoknál, mivel serkenti a belek mozgását.. Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (87mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin, C-vitamin, K-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a béta-karotin. Igen gazdag folsavban is. 

A mézes mustáros csirkemellhez és a pirított mandulás burgonyapüréhez nagyon jól illik a brokkoli köretként. Ha sikerül rávenni a gyerekeket, hogy megkóstolják, onnantól kezdve biztos a siker. Ha élből elutasítják, próbáljuk meg rávenni őket játékosan (készítsünk nekik katonákat, repülőzzünk), vagy nagyobbaknak meséljünk a brokkoli jótékony hatásairól a korának megfelelő körítéssel. Természetesen mindennek az alap feltétele a pozitív példamutatás. Ha mi magunk sem esszük a brokkolit, nem igazán tudunk hitelesek lenni a gyerekeink szemében, amikor azt mondjuk: edd meg, nagyon finom! Így azt javaslom, ha mi magunk sem szeretjük ezt a zöldséget, ne erőltessük a gyerekeinknek sem. Persze azért próbálkozni lehet, sőt mindenképp érdemes!

Kiváló hétköznapi vacsora, hiszen egészséges, nagyon finom és gyorsan elkészül. 

mezes-mustaros_csirkemell_mandulas_krumplipurevel_es_brokkolival_1.jpg

Hozzávalók 4 személyre: 

A húshoz:

  • 1,5 csirkemell 
  • 2 ek méz
  • 2 ek mustár 

A krumplipüréhez: 

  • 70 dkg krumpli
  • 70 g vaj vagy margarin
  • 1/2 ek só 
  • 50 g őrölt mandula 

A brokkolihoz: 

  • 500 g fagyasztott brokkoli 
  • 1 tk só 
  • Víz

 

Elkészítés: 

  1. A csirkemellet vágjuk vékony szeletekre és tegyük egy keverőtálba.
  2. A mézet melegítsük meg mikróban és adjuk hozzá a mustárt. Jól keverjük el, majd adjuk a csirkemellhez. Keverjük össze, hogy minden szeletet átjárjon a mézes szósz. Tegyük hűtőbe. 
  3. Hámozzuk meg, majd kockázzuk fel a krumplit. Másfélszeres mennyiségű vízben főzzük meg. 
  4. Amikor megfőtt krumplinyomóval törjük össze, adjuk hozzá a sót és a vajat, majd alaposan keverjük el. 
  5. Közben egy tapadásmentes serpenyőt (legjobb a kerámia bevonatos) forrósítsunk fel és kezdjük el sütni a húsokat. Olaj nélkül süssük közepes hőfokon és figyeljük,hogy ne égjenek meg. 
  6. Amíg sülnek a húsok sós vízben főzzük meg a brokkolit. Forraljuk fel a vizet, és öntsük bele a brokkolit.
  7. Újraforrástól számítva főzzük további 4-5 percig, hogy kicsit megpuhuljon, de még roppanós maradjon a brokkoli.
  8. Amikor megfőtt a brokkoli. forrósítsunk fel egy másik serpenyőt (vagy palacsintasütőt) és néhány perc alatt pirítsuk meg az őrölt mandulát. 
  9. A pirított mandulát adjuk a krumplipüréhez és jól keverjük el. 
  10. Tálaljuk szép színes tányéron! 

 

Jó étvágyat! :) 

Szólj hozzá

kezdőlap vacsora köretek brokkolis ételek