Sült pulykaszárny petrezselymes krumplival és paradicsomsalátával
Az idény gyümölcsök mellett a friss zöldségek is a nyár hírnökei, ilyen például az új krumpli. Petrezselymes krumplit én csak új burgonyából készítek, így ez nálunk egy tipikus nyári köretnek számít. A mennyiségre persze oda kell figyelni, hiszen igazi szénhidrát bomba, de semmiképp sem érdemes kihagyni a gyerekek étkezéséből, mivel kiváló lizin és triptofán aminosav-forrás, de C-vitamint is találhatunk benne. Emellett kiváló B1- és B6-vitamin, valamint folsavforrás. Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és vasat is, melynek felszívódását a benne lévő C-vitamin is segíti.
A pulykahús kiváló fehérjeforrás valamint arányaiban a legtöbb egyszeresen vagy többszörösen telítetlen (esszenciális) zsírsavat tartalmazza.
A paradicsom, paprika, újhagyma hármasával növelhetjük a napi zöldségbevitelt a gyerekek és magunk számára is, ami az egészségre nevelés egyik alappillére.
A következő recept nem igényel hosszas előkészítést. A pulykahúsnak ugyan kell idő, amíg átsül, de abban a 1,5-2 órában a sütő dolgozik helyettünk, így van idő a házira vagy egy kiadós családi játékra, amíg elkészül :)
Hozzávalók 4 személyre:
A pulykához:
- 3 db pulykaszárny
- Só ízlés szerint
- Natúr zöldségkeverék
- Olaj
A Krumplihoz:
- 70 dkg újkrumpli
- Só, bors ízlés szerint
- 30 g vaj
- 1 csokor petrezselyem
A salátához:
- 5 db paradicsom
- 1 paprika
- 2 szál újhagyma
- 2 ek almaecet
Elkészítés:
A pulykaszárnyakat mossuk meg, majd tegyük tepsibe.
Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a zöldségkeverékkel. Pici olajjal meglocsoljuk, 2 dl vizet alá öntünk, fóliával lefedjük és 170 oC-on 1,5-2 órát sütjük.
Amikor a pulyka már kb. 1 órát sült, készítsük el a salátát. Vágjuk fel a zöldségeket, adjuk hozzá az ecetet és alaposan keverjük el.
A krumplikat alaposan mossuk meg, vágjuk kis kockákra. A vajat hevítsük fel egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a krumplit.
Jól keverjük át, hogy a vaj minden darabot átjárjon.
Sózzuk, borsozzuk, majd lefedjük, és kb. 10 percig így főzzük közepes hőfokon.
Közben aprítsuk fel a petrezselymet.
Amikor a krumpli megpuhult, vegyük feljebb a hőfokot és süssük, hogy egy kicsit megpiruljon. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor a krumplik szétesnek, és nem lesznek olyan gusztusosak :)
Amikor elkészült adjuk hozzá a petrezselymet.
Vegyük ki a pulykát a sütőből, tálaljuk a körettel és a salátával együtt színes, vidám tányérokon :)
Jó étvágyat! :)