Házi müzliszelet
Az otthon készített müzlik sokkal egészségesebben és változatosabban elkészíthetőek, mint boltban vásárolt társaik.
A müzliszeletek a gyerekek nagy kedvencei, de a bolti változatok sajnos gyakran igen sok cukrot tartalmaznak. Érdemes kipróbálni az otthoni elkészítést, nem vesz sok időt igénybe, mindössze 15 percet vesz el a napunkból. Az otthon készült szeletek nagy előnye, hogy sokkal egészségesebb és változatosabb müzlikkel kínálhatjuk a gyerekeinket. Tény, hogy a teljesen cukormentes változatok, nem adják vissza a bolti müzlik ízélményét, ezért ha azt szeretnénk, hogy a gyerekünk jóízűen elrágcsálja az általunk készített szeleteket, az első néhány alkalommal adjunk hozzá 1-2 ek cukrot, majd a következő alkalmakkor folyamatosan csökkentsük a mennyiséget.
Hozzávalók:
- 2 db érett banán
- 1 nagy alma reszelve
- 1 ek méz
- 4 ek kókuszolaj
- 1 tk fahéj
- 2 tk vanília aroma
- 100 g mandula
- 100 g dió
- 100 g mazsola
- 100 g datolya (mag nélküli)
- 200 g zabpehely (apró szemű)
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 160 oC-ra.
- A diót és a mandulát pirítsuk meg sütőben kb 10 perc alatt, majd aprítógépben aprítsuk fel mindkettőt. Tegyük félre.
- A datolyát daraboljuk fel és tegyük félre.
- Egy keverőtálban a banánt villával pépesítsük, majd adjuk hozzá az almát, mézet, kókuszolajat, fahéjat és a vaníliaaromát. Alaposan keverjük el.
- Adjuk hozzá a felaprított magvakat, mazsolát, datolyát és a zabpelyhet.
- Keverjük el, majd öntsük egy kb 30x25 cm-es tepsibe és egyengessük el.
- Süssük kb 15-20 percig.
- Amikor kihűl, szeleteljük tetszés szerinti nagyságúra.
Jó étvágyat! :)