2018. okt 03.

5 tipp, hogy ősszel is egészségesek legyenek a gyerekek

írta: Katonaévi
5 tipp, hogy ősszel is egészségesek legyenek a gyerekek

Hiszem, hogy a tudatos étkezésnek óriási szerepe van abban, hogy az elmúlt 5 évben enyhe megfázásnál komolyabb betegséggel nem küzdöttünk. A mandulagyulladást, fülgyulladást, hörghurutot csak hírből ismerjük, antibiotikumot is csak messziről láttunk.

           Nem vagyok orvos, sem dietetikus, sem mozgásfejlesztő pedagógus, csak egy anyuka, aki próbál minden tőle telhetőt megtenni azért, hogy a gyerekei egészségesek és boldogok legyenek. Sokat olvasok gyerek pszichológia könyveket és gyakran ásom bele magam az étkeztetésükkel kapcsolatos témákba. Hiszem, hogy a tudatos étkezésnek óriási szerepe van abban, hogy az elmúlt 5 évben enyhe megfázásnál komolyabb betegséggel nem küzdöttünk. A mandulagyulladást, fülgyulladást, hörghurutot csak hírből ismerjük, antibiotikumot csak gyógyszertárban láttunk és az éppen aktuális vírusokról is gyakran csak a szomszédoktól vagy óvónéniktől hallunk. A következő tippeket senki ne vegye szentírásnak, csak egy anyuka tapasztalatain alapuló néhány jó tanácsnak.

  1. Egészséges ételek télen is

Az első és a legfontosabb a gyerekek egészsége szempontjából hidegebb időkben is az étkezés. Próbáljunk meg minél kevesebb édességet, cukros üdítőitalt adni a gyerekeknek. Otthon is készíthetünk nekik finomságokat, amibe akár egy kis csokit is belerakhatunk, hogy vonzóbbá tegyük. Fontos azonban, hogy teljes kiőrlésű lisztekből készüljenek és csempésszünk a sütikbe a télen kapható gyümölcsökből is.

Azonban ne csak a süteményekhez adjunk zöldségeket, gyümölcsöket, lehetőleg minden étkezésnél kínáljuk belőlük a gyerekeknek. Bátran használhatjuk ilyenkor a fagyasztott változatokat is, hiszen főzéshez remekül felhasználhatóak és a fagyasztás során minimális a vitaminveszteségük. Készíthetünk belőlük főzelékeket, leveseket, rakott ételeket, de reggelihez és tízóraihoz mindig adjunk friss idény gyümölcsöket is. Heti 1-2 alkalommal adhatunk olajos magvakat is, hiszen ezek is növelhetik ellenálló képességüket a betegségekkel szemben.

nutrients_for_kids.jpg

Elsőként írtam a zöldséget és gyümölcsöt, hiszen sajnos ezek fogyasztására sokszor nem fektetünk elég hangsúlyt. Emellett azonban fontos még a megfelelő fehérjebevitel is. Ezeket leginkább húsokból és tejtermékekből fedezhetjük. A gyerekek számára a legjobbak a sovány húsok, leginkább a szárnyasok, de ritkábban adhatunk sertés és marhahúst is. Kínáljunk nekik hetente, kéthetente valamilyen halételt is. Ha nem eszik meg, az sem probléma, ne erőltessük, mire felnőnek halimádók lesznek, ha gyakran kerül asztalra. A tejtermékekből válasszuk a natúr változatot, inkább otthon ízesítsük mézzel, juharsziruppal, gyümölcsökkel.

Fontos még a jó minőségű szénhidrát bevitel is. A szendvicseket készítsük teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó péksüteményekből és az otthoni sütik, kekszek is ilyen lisztekből készüljenek, hiszen ezek tartalmazzák a gabona teljes ásványianyag- és nyomelem-tartalmát, valamint rosttartalmuk segíti az emésztést.

  1. Vitaminpótlás

Én is igyekszem a fentebb leírt elvek alapján összeállítani az étkezéseket, de mivel télen jóval kevesebb frissen szedett gyümölcsöt eszünk, a napsütéses órák száma is elenyésző a nyárhoz képest, nem is beszélve a friss levegőn töltött idő mennyiségéről, fontosnak tartom a „tablettás” vitaminpótlást is. Ami nálunk bevált az Eskimo Kids halolaj, amit átlagon felüli omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsav tartalma miatt szeretünk, valamint tartalmaz E- és D-vitamint is. Ezen kívül C-vitamint adok mindennap a gyerkőcöknek. A kedvencünk a BioCo Ovi-vitamin, ami C-vitamint, echinacea és csipkebogyókivonatot tartalmaz.

page.jpg

  1. Megfelelő mennyiségű folyadék

A megfelelő mennyiséget kiegészíteném még azzal, hogy megfelelő minőségű is legyen az a folyadék, amit a gyerekeknek adunk. A legjobb választás természetesen a víz, de sajnos sok gyerek nem igazán issza meg. Ha a víz nem megy, készítsünk otthon teát, amit mézzel és citrommal ízesíthetünk, de egy pohár 100%-os gyümölcslé is jó választás lehet. Fontos azonban, hogy a gyümölcsleveket se vigyük túlzásba, napi egy pohárnál több, nem javasolt.

thinkstockphotos-507119263-727x485.jpg

Mi sokat beszélgetünk itthon a lányokkal a vízivás fontosságáról. Mivel a vitaminokról már tanulgatnak az oviban, így amikor a vízről meséltem, amit leginkább megértettek, az volt, hogy a víz segít a vitaminokat eljuttatni a testünkben oda, ahol szükség van rájuk, amire pedig nincs szükség, azt kimossa a testünkből. Éppen úgy, ahogy este fürdésnél is lemossa rólunk a piszkot. Ha megisszuk, belülről is ugyanezt megteszi.

  1. Mozgás, akár a lakásban is

A gyerekek és persze a felnőttek szempontjából is fontos a mindennapos mozgás és a friss levegő. Elméletben ezt persze mindenki tudja, de sajnos a megvalósítás már néha döcögősebb. Vannak ugyan gyönyörű napsütéses levélsárgulós őszi napok és vannak gyönyörű hóeséses vagy éppen havas napsütéses téli napok, amikor az egész család örömmel megy ki a szabadba a hideg ellenére is. De, mint tudjuk, sajnos nem minden nap ilyen. Vannak azok a csúnya latyakos, esős csípős hideg napok, amikor tényleg jól esik bent maradni a lakásban. Persze, ha egy egy ilyen napon csak úgy bekuckózunk, közösen mesét nézünk vagy olvasunk, az is hangulatos tud lenni, de ha több egymást követő nap így telik, akkor bizony már be kell iktatni valamilyen mozgásformát, akár a lakásban is. Otthon is készíthetünk mini játszóteret hintával, kis csúszdával, mini trambulinnal, ugrálós labdával. Nagyobb gyerekek akár súlyzózhatnak, ugrálókötelezhetnek, de a trambulint is használhatják.

trambulin-140cm.jpg

  1. Cirókahiány enyhítése

Nemrég olvastam egy Popper Péterrel készített interjút. Az írás ugyan már több, mint 10 éves, mégis egy mondat nagyon megfogott benne, ami épp annyira igaz volt sajnos sok-sok évvel ezelőtt is, ahogyan ma is az. Így hangzik a mondat: „A klinikán, ahol dolgoztam, az egyik doktornő egyszer körbevezetett, és azt mondta, hogy az ott fekvő gyermekek többségének csak az a baja, hogy cirókahiánya van, azért vannak ott, mert nem kapnak elég odafigyelést és törődést.”

standard_1500x1125_familydinner2.jpg

Az utolsó és azt hiszem a legfontosabb tanácsom tehát nem is lehet más, mint a cirógatás, sok-sok puszi, ölelgetés, odafigyelés, hallgatás, beszélgetés, közös játék. Persze, tudom, a közös játékra a hétköznapokban nem mindig jut idő, de egy nagy ölelés, és egy kis cirógatásra mindig kell pár percet szánni. A beszélgetésekre pedig –csakúgy, mint az egészséges ételek megismertetésére-  a legjobb alkalom a közösen elfogyasztott vacsora. 

Szólj hozzá

cikkek kezdőlap